изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-02-01 @ 21:15 EET
Бивш депутат замесен в контрабанден канал за цигари за 80 милиона лева    
НовиниМащабна схема за търговия и контрабанда с нелегално произведени цигари установи разследване на “По света и у нас”. Има данни за извършени сделки на стойност стотици милиони лева, съобщи БНТ, като отбеляза, че има потвърждение от МВР и прокуратурата.

Схемата е работила от няколко години и се е разпростряла на територията на три контитента. Според източници на БНТ има данни, че част от международната престъпна група е бил българин – публична личност, бивш депутат, сменил няколко партии.

Освен за контрабанда има доказателства за фалшифициране на търговски марки, документи, печати, дори и банкови гаранции, както и клониране на фирми.

Може да се каже, че схемата е работила на принципа на паралелния свят. Двама мъже на 38 и 41 години с богато криминално минало регистрират дружество Булгартабак-трейдинг със седалище в луксозен бизнес-център в сърцето на Дубай. Истинският Булгартабак обаче дори не подозира за търговското си дружество в Близкия изток. Двамата комбинатори отварят в София офис на дубайския клонинг на българския цигарен холдинг. Представят се за официални търговски представители на големи световни производители на известни и утвърдени марки цигари. От МВР потвърдиха, че от името на фалшивия Булгартабак са сключени голямо количество сделки.

Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР обяснява, че "всъщност са използвали чужди търговски марки без да има за това съответното разрешение и на практика са въвеждали в заблуждение търговските си контрагенти. Сключвали са договори и са ощетявали реално от една страна държавата и ЕС, от друга страна водещи световни производители на тютюневи изделия. Имам предвид Филип Морис, Бритиш Америкън Табако, включително и Булгартабак – холдинг."

В софийския си офис двамата започват да предлагат цигари. Бизнесмен, пострадал от дейността е предоставл на “По света и у нас” снимки на предлаганите мостри. Асортиментът обхващал цялата гама продукти на бългаския цигарен холдинг и световните производители. Папиросите, обаче били фалшиви. Според наши източници те се произвеждали основно в две фабрики в съседни на България държави, от където с фалшиви митнически и банкови документи пристигали у нас най-често под формата на временен внос с цел реекспорт.

Христо Динев, градски прокурор на София, заяви пред БНТ: Установено е в разследването, че има фабрики за цигари, точно това, което вие г-н Никодимов казахте, е че едва ли не са клонирани определени марки и са произвеждани и то не едва ли не, а настина са произвеждани незаконно.

Светлозар Лазаров допълва: Намериха се митнически и банкови документи, намериха се печати на банки, печати на Филип Морис.

Фалшивите цигари са предлагани предимно на търговци, които оперират на европейския пазар, тъй като там цените са по-високи. Според информация на “По света и у нас” средният договор за доставка е на стойност 80 милиона лева. "Установихме и издавани фалшиви банкови гаранции, които са послужили за сключване на съответните договори и сделки.", казва градският прокурор на София Христо Динев.

Светлозар Лазаров подчертава: Тук говорим за изключително голям обем от престъпна дейност. Схемата е функционирала през безмитните зони, сменяли са документи и после са ги въвеждали в обръщение в Европейския съюз.

Събраните до момента доказателства сочат, че най-много цигари са изнесени към Великобритания, има данни за износ и към страни от Южна Америка. Част от експорта за континентална Европа е бил маскиран и с официалния износ на реалните дистрибутори. Тогава е прилагана схемата 5:3 или при пет редовни мастербокса се слагат три от фалшивите цигари. Засега са повдигнати обвинения на двамата мъже, регистрирали фирмата в Дубай и поддържали офиса в София. Според градския прокурор на София Христо Динев, със сигурност и кръга на обвиняемите ще бъде разширен. Новите обвиняеми ще бъдат не само от България, но и от още няколко европейски държави.  http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Бивш депутат замесен в контрабанден канал за цигари за 80 милиона лева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди