изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:57 EEST
130 ГОДИНИ ЧЕСТВА ЧИТАЛИЩЕТО В КАРАПЕЛИТ    
КултураНЧ „Д-р Йосиф Йосифов-1884 година” в село Карапелит организира празнично тържество по случай 130 години от създаване на читалището. То ще се проведе на 17 май от 15.30 часа.

Началото на читалищната дейност датира от далечния май на 1884 година, когато шест години след освобождението на България неколцина будни българи-учители поставят началото на културно-просветно дружество. В една стара къща близо до училището се разучават първите пиеси  „Хан Татар" и „Ханга".
В началото на октомври 1940 година на общоселско събрание, състояло се в кръчмата на Димитър Ников и по настояване на д-р Йосиф Йосифов е учредено първото българско читалище след румънската окупация в този район. Деветдесет души от селото стават основатели на читалището в село Карапелит.
Отначало за читалищни прояви се използва сградата на бившата джамия. По инициатива на д-р Йосиф Йосифов се набират дарения и средства от населението за обзавеждане. С тях  се закупуват 300 книги за библиотеката и първият радиоапарат в селото. Читалището е оземлено с 500 дка земя, 400 от тях се раздават на бедни и бездомни семейства. Другите 100 остават читалищна собственост.
През годините в читалището се развиват разнообразни художествени форми - младежки и детски танцови състави, театрален състав, вокално-инструментален състав, битов женски хор, състав за художествено слово, музикална школа. Многобройни са изявите им на празнични концерти, общински и  окръжни прегледи и събори.
Безспорен е приносът за духовния живот на селото и на групата за автентичен фолклор, както и на лазарската група , които и до днес огласят сцените на България с песните и обичаите характерни за нашия край.
С багри от песни и танци, носещи се по добруджанските полета, ще се изпълни сцената на читалище „Д-р Йосиф Йосифов-1884 година” в изпълнение на самодейни колективи от селата Карапелит, Ловчанци, Плачи дол, Паскалево, както и учениците от ОУ „Н. Вапцаров" и малчуганите от ЦДГ в Карапелит. НДТ


 


Сходни връзки

130 ГОДИНИ ЧЕСТВА ЧИТАЛИЩЕТО В КАРАПЕЛИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди