изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:18 EET
НЕИЗВЕСТНИ ТРОВЯТ УЛИЧНИ И ДОМАШНИ ЖИВОТНИ    
НовиниОтрова е била разпръсната и на площадката за разхождане на кучета

Сигнал за това, че в Генерал Тошево неизвестни поставят отрова, от която са пострадали както улични, така и домашни животни, подаде жителка на добруджанския град. Тя съобщи, че се ползва много силна отрова, смесена с останки от храна, която се разпръсва и слага в купички.
„Улични животни се тpoвят не само в Генерал Тошево, а в цялата област. Това, на практика, не е спирало. На моменти зачестяват случаите и се прави по-интензивно“, обясни главният лекар във ветеринарната клиника „Вива Вет“ д-р Добрин Добрев. И допълни, че не е ясно кой трови животните, защото, ако е известно кой е, той ще си понесе наказателната отговорност. В клиниката често стопани водят отровени животни.
Д-р Добрев съобщи, че неотдавна дори на площадката за разходка на кучета в парка в Добрич са били разхвърлени кренвирши с етиленгликол – отрова, която тежко поразява организма. Тогава в помощ влезли социалните мрежи и бързо се разпространило предупреждението стопаните да пазят животните си. Във „Вива Вет“ е имало няколко случая на потърпевши от това отравяне четириноги, като два от тях са били летални. Но колко животни са починали в домашни условия, не се знае, каза още д-р Добрев.
Отровните кренвирши са били събрани и унищожени. „Извършителите на подобни деяния обикновено са трудно заловими и е трудно да има превенция. Просто трябва да се работи със създанието на хората“, каза още ветеринарният специалист.
Д-р Добрев посочи, че уличните кучета в Добрич са намалели сериозно, благодарение на съвместната работа на двата центъра, които се занимават с кастрация, а и на самата кастрационна програма. В центровете никой не убива бездомните животни, а само се кастрират и практически прекратяваме възможността за размножаването им, посочи ветеринарният лекар, който е зам.-председател на ПК по транспорт, инфраструктура и екология в Общинския съвет в Добрич.
Вече десет години тече тази дейност. Никой не може да каже колко са намалели уличните кучета, тъй като  е трудно да се направи преброяване. Според д-р Добрев, едно от доказателствата, че кучетата намаляват е, че котките се увеличават. Намаляването на естествения им неприятел води до промени в биосистемата, в която живеем.Така намаляването на един биологичен вид е свързано с увеличаване на друг, когато има хранителен ресурс. В случая хранителният ресурс са кофите за отпадъци. Има ли хранителен ресурс, има и биологичен вид, който да го усвои. НДТ


 


Сходни връзки

НЕИЗВЕСТНИ ТРОВЯТ УЛИЧНИ И ДОМАШНИ ЖИВОТНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди