изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:08 EEST
ВЪРХОВНИЯТ СЪД ВЪРНА ДЕЛОТО МЕЖДУ БАНЕВИ И ДЪРЖАВАТА ЗА ИМОТИТЕ НА "РУСАЛКА"    
Ред и сигурност Върховният касационен съд е отменил миналия месец решение, с което държавата си върна над 182 дка горски земи, върху които се намира курортен комплекс "Русалка", съобщи „Капитал“.  Делото се връща за разглеждане във Варненския апелативен съд с мотивите, че някои доводи на фирмите на Николай и Евгения Баневи, собственици на комплекса, не са взети предвид при произнасянето през 2012 г.

Върховните магистрати са преценили, че е необходимо да се изготви техническа експертиза, която да установи каква част от земята е необходима за обслужването на прилежащи на комплекса постройки, мотивират се от ВКС.
Делото ще се гледа от Варненския апелативен съд на 28 май тази година.
Изданието припомня, че през 2009 г., тогавашния областен управител на Добрич прехвърля на "Русалка тур", което е на семейство Баневи, собствеността върху 330 дка гори в землището на с. Свети Никола, община Каварна. Впоследствие Баневи прехвърлят терените на друга своя фирма - "Паррус". През 2010 г. земеделският министър Мирослав Найденов завежда дело срещу фирмите на Баневи за правото на собственост върху 182.5 дка гори, върху които няма прилежащи на комплекса постройки.
Делото е спечелено в полза на държавата пред добричкия окръжен съд след комплексна експертиза за собствеността на терените от 1989 година досега. Семейство Баневи твърди, че правото на собственост на държавата е прекратено още през 1991 година, когато имотът е бил предаден за стопанисване и управление на държавната фирма "Ваканционно селище Русалка", която беше приватизирана "АКБ Форест" на Николай Банев през 1999 година. Баневи настояваха, че притежават земята, тъй като тя е записана в счетоводния баланс на фирмата им "Русалка тур", която през 2009 г. получава нотариален акт за собственост.
Решението на съда обаче е, че държавната фирма "ВС Русалка" не е имала право да управлява и стопанисва терените, защото при преобразуването й в еднолично дружество през 1991 година земята не е била част от активите й. Така през 1999 г. "АКБ Форес" е купила само сградите, но не и терена. Решението на Добрич е обжалвано пред Варненския апелативен съд, който отново отсъжда в полза на държавата. Баневи обжалват и решението на варненските съдии пред Върховния касационен съд, който допуска за основателно твърдението на Баневи, че е необходима техническа експертиза, установяваща каква част от присъдения на държавата терен се използва от комплекса.
НДТ


 


Сходни връзки

ВЪРХОВНИЯТ СЪД ВЪРНА ДЕЛОТО МЕЖДУ БАНЕВИ И ДЪРЖАВАТА ЗА ИМОТИТЕ НА "РУСАЛКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди