изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:30 EEST
АРХЕОЛОЗИ ПРЕДПОЛАГАТ, ЧЕ СА НАМЕРИЛИ ФЛАГМАНА НА КОЛУМБ    
ЛюбопитноПовече от пет века след като флагманският кораб на Христофор Колумб, "Санта Мария", е корабокруширал в Карибския басейн, археолози смятат, че може би са открили отдавна изгубените останки на кораба - на дъното на морето близо до северния бряг на Хаити. Ако откритието бъде доказано, това ще бъде една от най-важните подводни археологически находки в света.

"Всички географски, топографски и археологически данни сочат, че това корабокрушение е известния флагман на Колумб, Санта Мария", каза лидерът на наскорошната разузнавателна експедиция в района, Бари Клифърд.
Досега екипът е направил само измервателни дейности и заснемане на терена, а предварителните данни, че може би наистина това е именно този кораб, са от 2003 г. Тогава друга група археолози съобщиха, че наблизо са открили предполагаемото пристанище на експедицията на Колумб. На базата на записките от дневника на мореплавателя днес Клифърд смята, че е успял да определи мястото, където е потънала "Санта Мария"."Санта Мария" се натъква на риф край бреговете на Хаити през 1492 г. и потъва. Експедицията е принудена да построи малко селище на брега за екипажа и това се смята за първото заселване на европейци в Америките от идването на викингите през ХI век в Нюфаундленд в Северна Америка.
Пристанището и селището са кръстени Ла Навидад (Рождество Христово или Коледа), в него остават 39 моряци, а Колумб се прибира на борда на "Ниня". Когато година по-късно той се връща със 17 кораба и близо 1200 души на борда, намира само овъглените останки на Ла Навидад. Клифърд смята, че това, което е открил на дъното, напълно съответства на описаните събития и места. "Убеден съм, че подробни разкопки ще разкрият за пръв път подробни доказателства от областта на подводната археология за това, че Христофор Колумб е открил Америка."
Популярният телевизионен канал History Channel заснема експедицията и подготвя специален филм. За момента теорията, че именно това е "Санта Мария" се базира на писмени доказателства и на прилика между намерените останки с видовете кораби и оръдия от периода на експедицията на Колумб. standartnews.com


 


Сходни връзки

АРХЕОЛОЗИ ПРЕДПОЛАГАТ, ЧЕ СА НАМЕРИЛИ ФЛАГМАНА НА КОЛУМБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди