изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-02-26 @ 03:54 EET
3-МЕТРОВА ВЪЛНА ОТ АВСТРИЯ идва по Дунав    
НовиниОпасна 3-метрова вълна идва у нас по Дунав от Австрия към България. Хидрометеоролозите очакват да се повтори ситуацията от 2006 г., когато полуделите води прехвърлиха дигите и нанесоха големи поражения в крайбрежните райони.„В австрийския участък на реката имаме вълна от три метра. До два дни тя ще бъде при Белград, след което ще тръгне надолу към нас. В Австрия за пореден ден е обявен червен код за силни валежи

Ситуацията се усложнява допълнително и от наводненията в Сърбия, където основните притоци Сава, Велика Морава и Тиса, се пълнят и покачват застрашително нивото на Дунав”, обясни пред „Монитор” причината за бедствената ситуация по реката инж. Георги Георгиев, изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. В целия български участък нивото на реката се покачва застрашително, като на места водният стълб е нараснал с между 1 и 1,5 м за денонощие. Най-тревожно засега остава положението във Видин, където на водата стигна 819 см. В 12.00 часа нивото на реката при Видин достигна 819 см след повишение за последните 24 часа със 112 см, като втори пореден ден нивото се вдига с повече от метър. Измерванията вече се правят три пъти на ден - в 8.00, 12.00 и 18.00 часа.Тревожна е информацията за ситуацията в сръбския участък на Дунав,където за следващите дни се очаква нивото на реката да се повиши с до метър и половина, съобщи директорът на видинския клон на “Напоителни системи” Димитър Йоцов, а за четири дни нивото при хидротехническото съоръжение “Железни врати” е свалено с три метра заради очаквания приток.Според Георгиев до понеделник всички острови в българо-румънския участък ще бъдат залети, когато се очаква нивото край Русе да достигне 730-750 сантиметра спрямо условната кота „нула”. Изключение ще направи единствено Белене, който е ограден с дига. До вчера под вода не бяха единствено островите в долното течение на реката край Русе и Силистра – Батин, Вардим, Алеко, Мишка, Люляка и някои други. Според Георгиев най-високите стойности на водния стълб в нашия участък се очакват следващата седмица. Тогава ще стане ясно дали ситуацията от 2006 г., когато при Русе водният стълб прехвърли 9 метра, ще се повтори.„Не за всички крайречни градове не съществува опасност. Русе например е разположен на висока тераса и той не може да бъде залят”, заяви Георгиев. Не така стоят нещата обаче в Лом, където вчера част от пристанището осъмна под вода.

Всички кметове от населените места по поречието на река Дунав са уведомени да сформират групи за денонощен обход на защитните диги. Областният управител Кръстьо Спасов свика извънредно заседание на Кризисния щаб заради покачването на река Дунав при Видин в събота. Инструкцията за действие на аварийните групи към кметствата в Оперативния план при високи води на Дунав включва наблюдение на водното ниво, на слягания на дигите, течове през дигите и други несвойствени явления. На кметовете са раздадени обозначителни ленти, за да се маркират проблемните места. По всяко време на денонощието на разположение е оперативен дежурен в общината, който ще приема сигнали за възникнали проблеми.Доброволци пълнят 5000 чувала с пясък за диги при крепостта “Баба Вида” и “Телеграф Капия” като има готовност за още 5000 чувала. Ако бъде въведен втори етап, на места допълнително ще бъдат насипани 200 кубика земна маса. Организирано е пълнене на чували от служители в общинската администрация и Общинския съвет, ще се докарат земна маса и осигурят найлони, за да се започне при необходимост изграждането на дигата. Ще бъдат изградени групи за наблюдение, както и аварийни групи в Покрайна, Антимово, Кутово, Сланотрън, Иново, Видин, Дунавци, Новоселци, Слана бара, Рупци, Търняне и Буковец. Допълнително ще се извършат и други мероприятия, съобщи Герго Гергов. При ниво на река Дунав над 840 см ще се изгради допълнителна дига до „Телеграф капия” с дължина 30 м и височина от 1 метър и половина.
Има опасност за корабите
От АППД обясниха, че високите води не са опасни и за корабите. При наводнения реката влачела огромни чукани, които можели да повредят корпуса на плавателните съдове. Често тези големи трупи отнасяли и плаващите навигационни знаци, които маркират фарватера /плавателния път/. Хидрографският кораб „Вит” на агенцията вчера е проверявал състоянието на знаците край Русе, а днес ще бъде изпратен да огледа навигационната обстановка край Силистра и край остров Белене.Още в петък от АППД са предупредили всички областни управители на регионите край реката, Гражданска защита и горските стопанства. Веднага са сформирани екипи, които са започнали да проверяват състоянието на дигите. Започнало е изнасянето на техниката за добив на дървесина от островите.
http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

3-МЕТРОВА ВЪЛНА ОТ АВСТРИЯ идва по Дунав | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди