изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:31 EEST
ЕДИНСТВЕНАТА У НАС ПЛОЩАДКА ЗА КОМПОСТИРАНЕ НА ЗЕЛЕНИ ОТПАДЪЦИ Е В ДОБРИЧ    
Интервюта Единствената, все още, у нас площадка за компостиране на зелени отпадъци е изградена в Добрич. За дейността й разговаряме с Теодора Петкова - ръководител на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич”.

-    Г-жо Петкова, кога и как беше изградена площадката за компостиране на зелени отпадъци в Добрич, която беше първата и все още е единствената у нас?
-    Това е площадката за компостиране на зелени отпадъци. Намира се на територията на декоративния разсадник. Площта й е два декара. Обособяването й бе една от дейностите по партньорски проект, който община Добрич изпълнява през 2012 г., заедно с Асоциацията на еколозите от общините в България, в която нашата община членува, и Лесотехническия университет. Асоциацията имаше основно координираща роля и като организатор на обучения и конференция, проведена в края на 2012 г. в Добрич. Ролята на община Добрич беше да предостави територия, на която да се извършва зелено компостиране. Лесотехническият университет разработи технологията и  направил анализ на получения компост.
-    Т.е. технологията за компостиране е специално разработена?
-    Да, технологията е специално разработена за този проект. Въпреки, че проектът приключи през март 2013 г., а през зимните месеци ние няма какво да вършим на тази площадка, много съм доволна от това, че през миналата година общината успя със собствени средства да продължи компостирането. От началото на май тази година се назначават хора, които да работят, за да може и тази година там да продължи работата. Дейността на площадката няма да приключи с края на проекта. Направихме това зелено компостране устойчиво. Доволни сме от резултата, който получаваме, защото компоста, който произвеждаме, използваме в зелените площи на общината, в оранжерията. Качествата, които той има са доста добри. Направеният анализ показа, че няма тежки метали, биогените са с доста добри показатели. Така той може успешно да бъде използван като почвен подобрител, който задържа влагата, което е основната му функция. И доставя микроелементи и биогенни елементи  на растенията.
-    Колко души работят на площадката?
-    На площадката работят двама души. Имаме дробилка. Всъщност, създаването на площадката за компостиране започна именно от дробилката. Асоциацията на еколозите от общините в България, разработвайки този проект, започна да търси община, която би искала да бъде пилотна за такова зелено компостиране. По добро стечение на обстоятелствата, аз бях там и казах, че ние в Добрич разполагаме с дробилка, имаме голям разсадник, зелени площи, много зелени отпадъци. Така случайно стана, че Добрич беше избран за пилотна община. Защото, имахме желанието и волята, защото без волята на кмета нямаше как да се случат нещата. При нас това го има все още. Така успяхме да направим това зелено компостиране.
-    Каква е същността на компостирането като технология?
-    Технологията, която ние използваме, е открит способ на лехи. Оформят се компостни лехи с дължина, колкото позволява площадката. Редуват се. Най-отдолу се застилат ред смлени клони, ред трева, ред оборски тор. Тук трябва да кажа, че сме много благодарни на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина, които ни предоставиха узрял оборски тор, който нямаше откъде да си доставим по друг начин. По същия начин се редуват пластовете, докато общата височина стане 1-1,2 метра. Компостът се полива обилно, след което той се обръща всяка седмица този компостен куп се обръща с техника. Тези обръщания са 5-6 пъти т.е. 5-6 седмици са необходими за създаването на компоста. Зависи и от климатичните условия – дали вали, дали е слънчево времето, тъй като разграждането на органичната маса е процес, който е зависим от метеорологичните условия. Когато 5 до 7 пъти се обърне компостът, се достига до момент, в който почти всичко се е превърнало в почва. Започва и да мирише на пръст. Тогава се събират куповете. Оставя се компостът още една или две седмици да доузрее, след което той е готов за употреба. Преди да бъде употребен, тъй като има частици, които не са достатъчно угнили, той се премила, минава през дробилката и се получава много фина фракция, която вече може да бъде използвана. Когато компостът се използва в оранжерията, се пресява допълнително, за да се получи още по-фина консистенция.
-    Какво количество зелен отпадък се оползотворява за един сезон?
-    Зеленият отпадък е предимно окосена трева и клони от резитба. Количествата, които се оползотворяват на един сезон, са 4500 куб. м трева и 2 000 куб. м клони. Произведеният компост е около една трета от това количества, тъй като той сляга и угнива. С него се обогатяват площите в парка - около 200 декара. При реконструкцията на парка, също се използва компост. Използва се и при цветните разсади, които се правят в оранжерията на общината.
-    Какви са разходите, които общината прави, за да поддържа площадката?
-    A.S.A. България е фирмата, която много помага в реализирането на идеята – както с поливането на компоста, така и за обръщането на лехите. Освен това, компанията извозва от фермата в кв. „Рилци” на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина оборската тор. Без тях нещата нямаше да се случат. Разходът, който общината през последните две години е направила, е само за заплатите и осигуровките на двамата работници, които се назначават там. Разходите за дробилката се поемат  от общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти”.
-    Предвижда ли се такива площадки да има и в другите общини?
-    От 2013 г. трябваше всяка община да изгради такава площадка и да започне компостиране на зелените отпадъци от паркове и градини. Към момента обаче няма друга община в България, която да го е направила. Има много общини, които се обаждаха и питаха колко струва. Направили сме разчети за цената, ако наемеш техника, защото е нужно да имаш техника за обръщане на компоста. Направили сме разчети колко би струвало, ако общината закупи такава техника. Ако може да я използва в месеците, в които няма компостиране, чудесно. Но, според мен, е по-добре да има наета техника за 5-6 месеца, в които се осъществява това компостиране. Едва сега започват да се раздвижват нещата, така че, колегите й да си прокарат идеята  пред съответните общини, за да бъдат изградени такива площадки. През следващата година, когато в експлоатация бъде въведено регионалното депо за отпадъци край село Стожер, площадката вече няма да е необходима. Защото такава площадка има на територията на самото депо, но много по-голяма и ще може да побере много по-голямо количество отпадъци.  В момента ние компостираме около една трета от зеления отпадък, защото площадката е с площ само два декара. Другата площадка – на регионалното депо, е много по-голяма. Площта й е над 5 декара, така че доста по-голям обем от зелените отпадъци в Добрич ще могат да бъдат оползотворени. Вижданията на общината са, това, което има в момента на площадката за компостиране, да бъде използвано като място за претоварване на зелени отпадъци. Те са обемни. За да не се плаща за транспортиране на „въздух” и всеки ден да пътуват камиони със зелен отпадък до регионалното депо, те там ще се претоварват, за да бъдат спестени транспортни разходи.

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА
 


Сходни връзки

ЕДИНСТВЕНАТА У НАС ПЛОЩАДКА ЗА КОМПОСТИРАНЕ НА ЗЕЛЕНИ ОТПАДЪЦИ Е В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди