изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:53 EEST
Цацаров обясни за интереса на ДАНС и прокуратурата към Росен Плевнелиев    
Ред и сигурност Главният прокурор Сотир Цацаров отрече политически мотиви в действията на прокурора, образувал проверка срещу президента Росен Плевнелиев заради срещата му с високопоставен представител на EVN, предаде БНР.

Цацаров не пожела да каже името на прокурора. Предстои среща с него и с шефа на Софийската градска прокуратура. Главният прокурор даде малко повече информация по случая - срещата на президента Плевнелиев с представители на EVN. По сигнал прокурорът разпорежда проверка до ДАНС, като дава и конкретни указания. Едното е да свали от въпросния сигнализиращ обяснения какви факти знае по случая и с какви документи разполага. И второ да обсъди каква е фактическата обстановка.

От ДАНС са изпратили писмо до администрацията на президента с конкректни въпроси. По думите на Сотир Цацаров те далеч надхвърлят указанията на прокурора. На 15 май главният прокурор е сигнализиран от президентската администрация за случилото се. На 16  май прокурор от Върховната касационна прокуратура прекратява тази проверка на основание на това, че президентът не може да бъде разследван под никаква форма. Обвинител номер 1 отрече да вижда каквито и да е било политически мотиви. Твърди и че не вижда непрофесионално поведение на прокурора.

Според Сотир Цацаров прокурорът от Софийска градска прокуратура не е следвало да възлага проверка на ДАНС по отношение на президента. „Постъпил е сигнал от лицето Николай Бареков, касаещ действията на държавния глава, както и действията на други лица по повод негова среща във Виена с представител на EVN. Сигналът е бил изпратен по компетентност на Софийска градска прокуратура. Прокурор от СГП е разпоредил проверка, като е дал на органите на ДАНС конкретни указания. Администрацията на държавния глава е получила писмо от председателя на ДАНС с искане за отговори на конкретно поставени въпроси. Същото писмо е получило и ръководството на EVN”, заяви Цацаров.

„На 15 май бях сигнализиран за случая, на 16 май по мое разпореждане прокурор от Върховната касационна прокуратура изиска преписката от Градска прокуратура – София, отмени постановлението за възлагане на проверка и постанови отказ на основание член от Конституцията, според който срещу президента не може да бъде възбудено наказателно преследване. Прокурорът от СГП не е следвало да възлага проверка на ДАНС, а да се позове пряко на разпоредбата на Конституцията”, допълни главният прокурор.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Цацаров обясни за интереса на ДАНС и прокуратурата към Росен Плевнелиев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди