изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:28 EEST
МОЖЕМ ПОВЕЧЕ. И ЗАСЛУЖАВАМЕ ПОВЕЧЕ!    
Интервюта Пред НДТ - Рада Коджабашева - зам.-председател на „България без цензура“, трета в листата на коалицията за „Евроизбори 2014“.

Рада Коджабашева е магистър по международни отношения и магистър по финанси, Има 20 години стаж във финансовия сектор, както и няколко специализации - в САЩ, Франция, Лондон, Цюрих, Атина, Нюрмберг… Владее 4 езика .

- Г-жо Коджабашева, Вие сте икономист – човек на точните науки. Защо Ви трябваше да се забърквате в хаоса на българската политическа действителност?
- Хаосът не е за всеки, както и точните науки, затова приех предизвикателството да посреднича.  Работата на политик за мен е обществена дейност, посредник между властите – изпълнителни, законодателни и т.н. и реалните хора. Комуникацията е нарушена  и задръстена с враждебна администрация и тежка бюрокрация. И хората, и бизнесът са в невъзможност да разполагат с нужната информация, за да се защитят и да се развиват спокойно. Много неща не са в ред . Изумявам се как е възможно, но това са фактите . Иска ми се да се събуди нормалната активност в обществото, която единствено може да е коректив на хаоса. В крайна сметка, по- добре да участвам и да опитам да съм полезна, с риск да ме изхвърли системата, отколкото да стоя отстрани и да недоволствам. Всяко недоволстване, псуване, дразнене и т.н. е загуба на време.

- С какво Вашият избор - „България без цензура“, води в личната Ви морална, социална и икономическа статистика пред останалите политически субекти у нас?

- “България без цензура ” е нов политически субект. Привлечени са доста интелигентни хора , които са професионалисти, експерти, добри хора. Няма да посочвам имена, за да не пропусна някого. Идеята да се пребори статуквото, което от 25 години работи срещу народа си. И това е видно в статистическите данни. Пенсионери - 1 000 000 с месечна пенсия до 150 лева, безработни - 600 000, работещи бедни - 400 000... и - да не продължавам . Особено много ме дразни фактът, че българската работна ръка бе наречена евтина . Особено много ме дразни фактът, че присъединителният договор  на България с ЕС третира България като консуматор, а не като производител на селскостопански продукти. Особено много ме дразни фактът, че българските политици, в една голяма част, не отстояват вечните български интереси, а чисто и просто се доверят на различни световни сили и играят по гайдата им. Особено много ме дразни, че българското образование, което бе емблематично, бе смазано, че в страната навлязоха сума ти секти, че кирилицата изчезна от етикетите дори на българските производители. Най-неприемливо е за мен, че всички обществени и политически проблеми се използват от политическите сили за създаване на напрежение между хората, за създаване на омраза . Омразата, създадена от политиците, е финансов инструмент, с който те боравят добре, но не за всеобща радост и благоденствие.  

- Как мислите – имаме ли шанс – ние, българите, да започнем да живеем наистина достойно и какво трябва да направим, за можем да го постигнем?
- Разбира се, че има. Първата стъпка е да се окопитим. Да си припомним каква кръв тече във вените ни. Да се събудим - с ясното съзнание, че не сме евтина работна ръка. Да започнем да четем и да се информираме. Да се противопоставяме на изнудването, бюрокрацията , политическите назначения и т.н. Т.е. - важно е да се върне чисто човешкото самочувствие, онова усещане, което те кара да разбираш, че - без значение от доходите, социалното положение, талант , интелект, известност - всички сме  деца  на майката земя. Никога не съм разбирала хора, които се прекланят пред други хора само, защото са на висока позиция или са богати?! С таланта е нещо друго - това е дарба и човек трябва да я уважава . 
И защото самочувствието има две компоненти - самоуважение и благоденствие, то тук е ролята на държавата - да осигури благоденствието на народа. Мисля, че това е една затворена верига,  която не трябва да се къса и изглежда така - ценности, образование, наука, иновации, бизнес, работни места, благоденствие, силна държава и пак ценности.
Стимулирането на бизнеса, с което и откриване на нови работни места, е основна задача. За да се реши, е нужна консенсусна експертиза и професионализъм по отрасли и региони, план, бюджет, стратегия за 30 години напред. После финансиране - максимално независимо за България и оптимално от гледна точка на членството й в ЕС.
Като начало е достатъчно да се ограничат 2572-те разрешителни, регистрационни и т.н режими за бизнеса, да се промени законът за обществените поръчки, така че да участват и по-малките и местните фирми в държавните инвестиции и не на последно място - да се промени отношението на администрацията към бизнеса. Тези мерки ще отпушат бутилката,  така страхът и усещането за невъзможност ще излетят. Това искаме.

- Тази кампания за Евроизбори – както често се случва у нас, е на практика побългарена – твърде малко се говори за Европа и онова, което нашите избраници ще правят като евродепутати и твърде много за антагонизма на политическия живот в България. И макар това да е логично, все пак – нека нашите читатели разберат – кои са Вашите лични приоритети като бъдещ европарламентарист.
- Нормално е да се изходи от националната проблематика. С нея са свързани и приоритетите ми. Като първи поставям трансфера на ценности. България има какво да даде на Европа. България е дала кирилицата на целия славянски свят, родопска песен се рее в Космоса, в повечето световни открития има и някои българин. Искам България да стои със самочувствие в Европа и да отстоява своята автентичност. Това е скъпото. Втората ми задача е да открия всички онези пожелателни предписания на ЕК, ЕП, ЕС, които са наложени императивно в България от нашите политици. Искам облекчена процедура за кандидатстване по еврофондове, максимална прозрачност, проследяване на статуса на проекта, ясни срокове и твърди ангажименти за спазването им при плащане. Много е важно да има двустранен процес - в България да се направи стратегическо планиране и бюджетиране и целево да се насочват средства. Еврофондовете не само трябва да се търсят от предприемачите, но и да се предлагат от администрацията. Друга задача , която си поставям, е екологичното законодателство да бъде правилно и целесъобразно транспонирано в България. На мнение съм, че преработката на боклука е много важна и от еко гледна точка, и като източник на суровина. Тази суровина ще е източник на ново производство. Преработвателната промишленост ще открие нови работни места. Иска ми се намеря механизмите за повече евро средства, за изравняване на условията с другите страни. Давам елементарен пример - в Гърция изкупуват тютюна на 10 евро, в България на 2.5 евро. Да не говорим за селскостопанските субсидии и т.н.
И последно, но не на последно място, като жена предприемач, ще застана зад инициативата за фонд за женско предприемачество. Жените са креативни и трябва да се заложи на това.

- Как мислите, каква политика трябва да води България, за да не бъдем считани ние – нейните граждани, за втора ръка хора спрямо останалите членове на ЕС? И въобще – възможно ли е това да бъде постигнато?
- Каква причина има българинът и България да нямат самочувствие? Може би не съществуваме от 1300 години? Може би не сме дали кирилицата на славяните? Може би не сме имали държава на 3 морета? Може би не сме били седмата икономика в света? Може би не е била известна България с качествените си селскостопански продукти? Може би не сме част от ядрения клуб? Може би не се намираме на най-стратегическото място? Може би не сме красиви, умни и интелигентни? Може би природата ни не е райска? Кое от всичко е вярно?
Аз лично нямам нито една причина да нямам самочувствие, че съм българка.
Българската политическа класа трябва да се допита до електората си и до останалите български граждани, които не гласуват и да направи 10 точки на националния интерес. И да го отстоява .

-    А как бихте призовали хората – уморени от обещания и проблеми, да гласуват за Вас и да гласуват въобще?
- Трябва да се гласува. Негласуването е първото неучастие. После идва отричането и нежеланието да се и чуе за политика. Аз бих призовала хората да участват в политиката не само на изборите. Да са активни в партиите си и да коригират и да изискват отчети от ръководителите си. Да четат, да се информират, да питат. Нали живеем в демокрация?! Тогава никой не трябва да се държи като роб и да мълчи.
Гласувайки за „България без цензура“ в коалиция с ВМРО БНД, Гергьовден, ЗНСу поемат риска да участват в правенето на политики. Ние продължаваме да ходим сред бизнеса и хората, за  да питаме за проблеми и решения, да ги координираме да ги въплътяваме в политики. Без участието на обществото няма да се получи промяна. Гласувайте - не само, защото заслужавате повече, а просто - защото можете повече!  НДТ


 


Сходни връзки

МОЖЕМ ПОВЕЧЕ. И ЗАСЛУЖАВАМЕ ПОВЕЧЕ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди