изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:27 EEST
ОЩЕ ЗЪРНО МОЖЕ ДА СЕ ИЗНЕСЕ ДО НОВА РЕКОЛТА, СМЯТА ЗАМ.-МИНИСТЪР    
ЗемеделиеПо отношение на есенниците тази година е много динамична и регионите не си приличат, тъй като на места паднаха градушки, на други имаше сериозни валежи, коментира пред журналисти в Добрич заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. В Добричка област няма сериозни проблеми.

Следи се обстановката и там, където има поражения, земеделските служби изготвят протоколи. Гечев изрази надежда времето да е благосклонно към земеделските стопани.
Министерството следи и обстановката в Украйна, която е един от най-големите производители на пшеница в света, както и дали там ще се прибере пшеницата въобще. Заместник-министър Гечев се въздържа от прогнози за пшеничната реколта тази година, като подчерта, че има още много време до жътва.
Износът на зърно върви с добри темпове. Все още има достатъчни количества и може още малко зърно да се изнесе до нова реколта, обясни Явор Гечев. Като увери, че няма опасност от зърнена криза.
По повод недоволството на земеделските производители от въведената забрана за обеззаразяване на семената за пролетната сеитба, Явор Гечев коментира, че е съгласен със зърнопроизводителите, но припомни, че решението не е от национална компетентност. По данни на министерството малко площи се е наложило да бъдат презасети.
Огромен проблем за пчеларството, не само за България, е, както синдромът на празния кошер, така и взаимовръзката със земеделието - пръскането, торенето. Тази година пчеларите у нас за първи път получиха подпомагане – по 6 лева на кошер de minimis. От догодина ще заработи цялостна интегрирана система, която ще дава възможност за известяване на пчеларите за предстоящи пръскания с SMS. Явор Гечев съобщи още, че е български учени са разработили билкова отвара от 10 вида билки, която е имуностимулатор за пчелите. Ако резултатите при изследванията й се потвърдят и този продукт бъде регистриран, той ще настоява използването му да бъде стимулирано по програмата за пчеларство. Предвид това, че застрахователите не искат да застраховат риск при пчеларите, Явор Гечев обясни, че В новата програма за развитие на селските райони се разработва елемент за управление на риска, различни гаранции за поемане на висок процент от застрахователните премии, коментира още той. Първоначалното финансиране на фонда ще бъде с около 100 милиона Евро.  Ще се взаимстват добри практики от САЩ, Франция, Германия. НДТ


 


Сходни връзки

ОЩЕ ЗЪРНО МОЖЕ ДА СЕ ИЗНЕСЕ ДО НОВА РЕКОЛТА, СМЯТА ЗАМ.-МИНИСТЪР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди