изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:40 EET
Евроскептици завладяват Европа    
Европейски съюз“Почти чувам ботушите на маршируващите фашизирани тълпи от 30-те години на миналия век. Ситуацията в Швеция е много обезпокояваща”, разказва 51-годишният Кристер Хавунг, докато подрежда кроасани в кафенето си в град Малмьо. На стената отсреща е издраскан надпис “Бийте се за Малмьо”, а срещу него “Бийте се за Шоуан” - иранец, наръган от неонацисти близо до кафенето.

Доскоро Швеция бе известна като една от най-толерантните страни, отворена за бежанци и имигранти. Расисткото насилие обаче е все по-често явление. Надигат се настроения срещу имигрантите, а крайнодясната партия Шведски демократи вече е третата по големина с 20 места в парламента.

С наближаването на изборите за Европейски парламент в края на седмицата подобна картина се наблюдава в много страни от ЕС. Социологическите сондажи показват, че крайнодесните партии ще имат най-добрите резултати от Втората световна война.

След години на криза и затягане на коланите несигурността в европейските страни се използва много успешно от надигащите се евроскептични партии на територията на целия ЕС. Въпреки че около 70% от местата в новия Европарламент вероятно ще бъдат разпределени между четирите основни фракции - дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), лявоцентристката Партия на европейските социалисти (ПЕС), Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) и Зелените, протестните партии могат да спечелят ключов процент. Сондажи от последните дни показват, че евроскептичните партии могат да вземат 25-30% от местата в 751-членния парламент, сочи АП. Ако успеят да сформират група, те могат да станат третата сила в следващия парламент.

Проф. Саймън Хикс от VoteWatch Europe - организация, която анализира моделите на гласуване, предвижда, че само евроскептиците ще спечелят грубо 120 места в следващия парламент, а крайната десница може да събере около 15. В първата група са кандидатите на френския Национален фронт, водени от Марин льо Пен, и на холандската Партия на свободата на Геерт Вилдерс. Британската Партия на независимостта на Найджъл Фарадж, която и в момента доминира евроскептичната група в ЕП, и левите радикали, също ще вкарат още депутати.

Някои от победителите на предстоящия евровот със сигурност ще бъдат от най-крайната десница в Европа - партии с открита профашистка ориентация. В Гърция “Златна зора”, която нарича Хитлер “велика личност”, се очаква да вкара 2-ма депутати в Европарламента. В Унгария ултранационалистическата “Йобик” се очаква да е втора и да вземе 4 места.

Като се има предвид, че в Европарламента има 751 депутати, присъствието на крайната десница все пак ще е по-скоро символично. Много политолози обаче предупреждават, че истинската заплаха на тези избори не идва от крайното дясно, а от една доста по-омекотена сила, наричана “новото крайнодясно”. Точно към тази група принадлежи партията Шведски демократи, а лидер е френският Национален фронт на Марин льо Пен, която се очаква да вземе 18 места в Европарламента - 6 пъти повече от сегашните ѝ представители там.

Характерно за партиите от новото дясно е, че макар да остават крайнодесни в сърцевината си, те направиха много усилия, за да “хигиенизират” своите послания, коментира британският в. “Дейли телеграф”. Скинарите и униформените ботуши изчезнаха от редиците им. Политиците им, издокарани в костюми и вратовръзки, изглеждат съвсем нормално. Тези партии твърдят, че са оставили в миналото расизма и антисемитизма и се концентрират върху имиграцията, “ислямизацията на Европа”, разочарованието от ЕС и противопоставянето на политическия елит. Покрай цялото недоверие, натрупано към утвърдените партии, хората се вслушват в новото политическо явление.

В момента в Европарламента има 7 политически групи и отделно независими депутати. Партията на независимостта на Найджъл Фарадж е част от дясната фракция “Европа на свободата и демокрацията”, която е по-дясна от другата фракция - Европейски консерватори и реформатори. Очаква се Марин льо Пен и Геерт Вилдерс да се опитат да създадат нова политическа група, която ще е 8-а по ред и ще разтърси статуквото. За да постигнат целта си, двамата трябва да съберат поне 25 евродепутати от 7 различни държави. Първото условие едва ли е проблем, тъй като се очаква двете партии да спечелят общо поне 23 места.

Вероятно ще успеят и с второто условие, тъй като двамата лидери основаха преди 5 месеца Европейски съюз на свободата - коалиция от 6 евроскептични партии, в който влизат австрийската Партия на свободата, белгийската Флаамс беланд, италианската Северна лига, словашката Национална партия и Шведските демократи. Не трябва да се забравя обаче, че между тези партии има големи различия, което може да доведе до разпадане на групата в ЕП по-нататък, предупреждава британският изследовател Марли Морис пред “Юроактив”.

Предвижданията са, че новата фракция ще има поне 40 евродепутати и годишна субсидия от 2,5 млн. евро, както и гарантирано време за изказвания в Европарламента. Така представителите на евроскептичните партии могат да се сдобият с тежест в комисии, които изработват позициите на парламента по законодателството и търговията.

След евроизборите ще бъдем свидетели и на появата на евроблок на крайната левица, насочен към премахването на всякакви мерки за затягане на коланите. Европейците в момента експериментират с гласовете си, което ще доведе до подкрепа на много кандидати от по-малки или новосъздадени партии, прогнозират анализаторите.

Натиск срещу Брюксел и отляво

Не само крайнодесни и популистки партии заплашват статуквото в ЕС. Натиск се появи и отляво. Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, е социалистическа група в ЕП, която включва две основни организации - Европейската обединена левица и Северната зелена левица.

Групата се обявява за икономически растеж и заетост, солидарност и високи социални стандарти за всички. Създадена е през 1994 г. и има 41 представители в сегашния Европейски парламент, като най-много са депутатите от Германия и Италия - по седем, следвани от Чехия с шест представители. В групата участват и депутати от Великобритания, Швеция, Финландия, Португалия, Франция, Холандия, Кипър и др.

Това е най-лявата парламентарна група в Страсбург. Противопоставя се на Лисабонския договор като недостатъчно социален проект за развитието на Европа.

http://www.24chasa.bg


 


Сходни връзки

Евроскептици завладяват Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди