изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:00 EET
"Екзакта" и ИМП: ББЦ и ДПС се борят за третото място    
Европейски съюз"България без цензура" и ДПС се борят за третото място в политическото доверие на българите. Извода направиха "Екзакта рисърч груп" и Институтът за модерна политика, които представиха днес последните си изследвания. И двете агенции дадоха минимална разлика в позициите на ББЦ и ДПС.

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 28,5 %, БСП - 24,0 %, ДПС - 11,3 %, "България без цензура" - 11,1 %, Реформаторският блок - 6,2 %, АБВ - 5,8 %, от твърдо решилите да гласуват. Това е прогнозата на "Екзакта рисърч груп" за изборите за Европейски парламент на 25 май.

Разпределението на мандатите в Европейския парламент при тези резултати е: 6 мандата за ГЕРБ, 5 за БСП, по 2 - 3 мандата за ДПС и "България без цензура", 1 за Реформаторския блок, между 0 и 1 мандат за АБВ.

"Екзакта рисърч груп" предвижда избирателна активност около 35%. Възможно е активността да варира в интервал от 32% до 38%. При активност от 35%, очакваме да гласуват около 2 400 000 българи, заявиха от " Екзакта рисърч груп".

При изготвянето на прогнозата са ползвани данни от национално представително проучване, проведено сред 1250 пълнолетни българи. То е приключило на 19 май 2014 г. Резултатите от това проучване не отразяват тенденциите от последната седмица на кампанията.

Институтът за модерна политика също поставя ББЦ и ДПС в непосредствена близост, но за разлика от колегите си от "Екзакта", лекото предимство според тях е в полза на партията на Николай Бареков.

Ако евроизборите бяха днес, БСП печели 20,8%, ГЕРБ – 19,2%, ББЦ – 7,7%, ДПС – 7,5%, "Атака" – 4,6%. Това показват данните от проучването на Института за модерна политика (ИМП) 4 дни преди изборите.
Тези резултати отразяват декларираните към момента на проучването (15-21 май) нагласи на респондентите, а не са прогноза за резултата от изборите, уточняват от ИМП.

Последното проучване на Социологическия екип на ИМП преди изборите в неделя сочи, че между четири и шест политически сили биха могли да получат мандати в Европейския парламент, ако в изборния ден мобилизацията на избирателите на отделните формации достигне нивата на декларираните от респондентите предпочитания.

Анализите и на двете агенции показват, че на върха на българската политика се е оформила своеобразна "великолепна четворка" - БСП, ГЕРБ, ДПС и ББЦ, като всички останали партии изостават чувствително.  http://www.blitz.bg

PollWatch от Брюксел: ББЦ с трима евродепутати и трета политическа сила

Последното изследване на независимата европейска агенция PollWatch отбелязва 12.6% подкрепа за Коалиция „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и Гергьовден, които й отреждат трето място с над 2 % разлика с ДПС. Резултатът се изразява в три евродепутатски места за сметка на партията на Местан, която е с двама евродепутати.Според PollWatch, само четири партии минават бариерата за членове на ЕП. Коалиция за България е с 29.7%, 6 депутати, a ГЕРБ – с 26.4%, 6 депутати. ДПС имат 10.3 %, а под границата остават „Атака“, Реформаторският блок и АБВ.

Предварителните резултати на PollWatch се базират на съвкупно изследване между локални социологически агенции и собствено проучване. Агенцията се намира в Брюксел и се спонсорира от Европейската комисия.

http://www.blitz.bg


 


Сходни връзки

"Екзакта" и ИМП: ББЦ и ДПС се борят за третото място | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди