изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:07 EEST
КАТО ДЪРЖАВЕН СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ ОПРЕДЕЛИ ЧИСТОТАТА НА ЕЗИКА СТЕФАН ЦАНЕВ    
Образование Стефан Цанев определи чистотата на езика като държавен стратегически проблем. Не само трябва задължително да се изучава книжовен български език във всички основни, средни, висши български училища, трябва да се въведе езиков ценз за публичните личности., заяви Стефан Цанев в словото си на общоградското тържество в Добрич за Деня на първоучителите Кирил и Методий.

„В тези дни на всеобща омраза и разделение, на Интернет и глобализация, все още ни е останало нещо, които стои високо над идеологиите и политиката, над богатството и бедността, над краткия ни живот над вечността. Едно последно общо нещо, което ни свързва и обединява, което все още ни кара да се чувстваме един народ. Това е българският език и българската азбука“, заяви писателят. И призова да ги опазим като очите си, защото „без тях като народ ние отиваме в небитието.
 „Щом са готов за политическа кариера, щом ще ставаш публична личност, научи се да говориш добре или мълчи в името на народа“, заяви творецът. Той упрекна българските политици и държавници, че "говорят нехайно, немарливо, примитивно". „Техният език е груб, развален, просташки. Това не е техен личен проблем, те действат разрушително върху езика на цялата нация“, каза Стефан Цанев.
„Ако българският народ е оцелял през многовековното робство, то е защото успя да запази езика. Загуби ли един народ своя език, с него е свършено, каза още Цанев в словото си.  И допълни, че глобалната интеграция сега е по-опасна от робството, защото е доброволна.
Стефан Цанев упрекна политици, че не са отстояли българската азбука да бъде призната и „да запишем гордо в европейските анали и да заявим гордо пред целия свят, че това е българска азбука“. Нашите държавници, поради традиционното подмазвачество към Русия, или поради моден национален нихилизъм, или, най-вероятно, поради елементарно невежество, я записаха като кирилица. Така тя се възприема като руска, а в най-добрия случай като славянска, каза още Стефан Цанев пред присъстващите в концертна зала „Добрич“.
На тържеството кметът на Добрич Детелина Николова награди с плакети и грамоти на общината педагози и учебни заведения за  принос в развитието на образователното дело. Сред тях са Юлияна Михайлова Герасимова – директор на СОУ „Св. Климент Охридски“, Миглена Лазарова Стефанова – учител по професионална подготовка във ФСГ „Васил Левски“, Силвия Денчева Тончева – учител по немски език в ЕГ „Гео Милев“, Добринка Василева Георгиева – учител по физическо възпитание в ОУ „Христо Ботев“, Мила Богданова Николова –  учител в ЦДГ № 18 „Дора Габе“.
Празничната програма продължи с концерт на Тримата тенори от Уникалните гласове – Георги Петров, Веселин Вачев, Борис Луков. НДТ
 


Сходни връзки

КАТО ДЪРЖАВЕН СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ ОПРЕДЕЛИ ЧИСТОТАТА НА ЕЗИКА СТЕФАН ЦАНЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди