изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:13 EEST
Пет интриги за евровота в неделя    
Европейски съюзПоследните социологически прогнози преди евровота в неделя показват картина с твърде много неизвестни. Условие за изясняването им е какъв ще е окончателният брой на хората с право на глас. Това ще стане ясно утре, когато службата ГРАО обяви избирателните списъци, които по закон се "чистят" до последно - 48 часа преди вота.

Затова прогнозите на социолозите стъпват върху числото на избирателите от парламентарния вот през миналата година, когато те бяха 6,9 млн. души. Очакванията на различните агенции за избирателната активност са в диапазона 30-50%, като повечето залагат на 35-38%.

Трайните електорални нагласи до момента, реалната избирателна активност в неделя и шансът за последна мобилизация на собствените избиратели очертават пет големи въпросителни:



V Кой ще е първи - ГЕРБ или БСП? Изследователите са разделени в прогнозите си, а според някои първенецът зависи изцяло от нивото на избирателна активност.

V Колко ще са победителите? Дали ако ГЕРБ е първа, но Реформаторският блок не влезе, а БСП и ДПС заедно имат повече от ГЕРБ, няма да има двама златни медалисти?

V Кой ще е трети - ДПС или "България без цензура"? Според повечето агенции това е ДПС, но е възможно то да е с равен брой мандати с ББЦ.

V Колко партии ще влязат в европарламента - 4, 5, 6 или дори 7? Дали Реформаторският блок, АБВ, "Атака" и НФСБ ще вземат мандат?

V Каква е въртележката на остатъците. На партия с излишък от гласове, недостатъчни за цял мандат, се отнемат и се дават на друга, на която не достигат за цял мандат. Кой ще уцели бингото зависи най-вече от дистанцията между първите три сили.

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 6 мандата, БСП - 5, ДПС - 3

Едномесечната кампания за евровота води до ръст с около 4 до 5% на избирателната активност. Към 20 май между 2,6 и 2,7 милиона избиратели заявяват намерение да отидат до урните в неделя.

Това сочат последните предизборни прогнози на агенция "Алфа Рисърч", направени на базата на национално представително изследване, проведено между 17 и 20 май по поръчка на в. "Дневник". В навечерието на вота данните отразяват електоралните нагласи само на онези, които вече са решили да гласуват, а не на всички пълнолетни граждани, които социолозите мерят в периодичните си мониторинги.

Ако и тази година се използват списъците от парламентарните избори от 2013 г. (които наброяват 6,9 млн. избиратели), активността би била около 38% - равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години. Към момента липсват индикатори за значителни промени в активността: нито в посока рязък спад (както на евроизборите през 2007 г., когато гласуваха под 2 милиона избиратели), нито към рязък скок и съответно - излизане на сцената на нов електорален феномен, смятат социолозите на "Алфа Рисърч" начело с Боряна Димитрова.

Според данните на агенцията с най-големи шансове за първа политическа сила на изборите е ГЕРБ. Подкрепа за него заявяват 27,3% от решилите да гласуват в неделя.
БСП заема втора позиция с 23,6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията.
ДПС постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13,4% от гласувалите остава трета в предпочитанията на избирателите.

Масираната кампания на "България без цензура" осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици.

Тя достига 10,5% от вота в урните и се очертава като четвъртия представител в Европейския парламент.

Активизацията на дясноцентристките избиратели в хода на кампанията дава отражение и върху позициите на Реформаторския блок - с 5,9% от твърдо решилите да гласуват той има възможност за свой представител в Европейския парламент.

Към момента АБВ събира 5,3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5,88% и да се намесят в разпределението на мандатите.
Мобилизация през последните седмици е налице и сред националистическия вот, но фрагментирането му между няколко формации отслабва възможностите им да получат места в Европейския парламент. Най-добри позиции в тази част от спектъра имат "Атака" - 4,1%, и НФСБ - 3,9% от решилите да гласуват.

Прогнозата на "Алфа Рисърч" сочи, че 17-те български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ - 6 места, БСП - 5, ДПС - 3, "България без цензура" - 2, "Реформаторски блок" - 1. Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП в Страсбург, 5 - за групата на ПЕС, 3 - за АЛДЕ и 2-ма, непринадлежащи към никоя политическа група.

Според социолозите възможни размествания могат да дойдат от две посоки:

V От партиите с близки до избирателната квота (5,88%) позиции, за които участието в разпределението на мандатите може да се окаже въпрос на малък брой гласове.

V От дистанцията между трите водещи политически сили, която може да промени съотношението в броя на получените мандати.

Тези два източника на потенциални изненади превръщат постигнатата от партиите мобилизация в ключов фактор за резултата от вота.

Център за анализи и маркетинг: АБВ, "Атака" и  НФСБ - под бариерата

Директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов очаква избирателна активност между 2,2 млн и 2,7 млн. души За ГЕРБ предвижда 6-7 евродепутати, "Коалиция за България" - 5-6, а ДПС най-вероятно ще имат трима. При "България без цензура" според него положението е най-несигурно - шансовете им са от нула до 2 места в Европейския парламент. Реформаторският блок би могъл да постигне едно или нито едно място в парламента. Партии като АБВ, Националният фронт за спасение на България и "Атака" ще се окажат под бариерата, прогнозира Павлов. Според него сравнително ниската избирателна активност е нормална за европейски избори: "Няма да бъде чак толкова ниска, колкото през 2007 г. Очакваме да бъде по-скоро близка до тази на изборите през 2009 г. или малко по-ниска. Всичко ще мине в рамките на нормалното."

А кампанията определя като "доста мижава". Очакват се и взаимни обвинения за купуване на гласове, контролиран вот и пр. Но "това е цирк, който гледаме на всички избори", заключава Юлий Павлов.

АФИС: Победителят ще е ясен на фотофиниш

Седмица преди вота за европарламент битката за първото място между БСП и ГЕРБ продължава да е изключително оспорвана. Според данните от национално представително изследване на агенция АФИС, проведено между 12 и 17 май, подкрепата за двете водещи формации е "на кантар", но предвид очертаващата се сравнително ниска избирателна активност, БСП има известно предимство пред ГЕРБ.

Според социолозите начело с Юрий Асланов това се дължи главно на традиционната по-голяма мобилизация и по-добра организация сред левите избиратели.

Изследователите от АФИС разглеждат три хипотези за изхода от вота според избирателната активност.

При ниска активност - 30-35%, или 2,1-2,4 млн. гласуващи, 17-те български мандата за европарламента ще се разпределят само между 4 партии: по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 - за ДПС и 2 за "България без цензура".

При средна избирателна активност - 35-40%, или 2,4-2,8 млн. избиратели (данните на АФИС в таблицата вляво са за тази хипотеза), шанс за по един мандат имат и "Атака", и Реформаторският блок, като този на "Атака" е сигурен. От преразпределението на мандатите може да се възползват или БСП, или ДПС, които също могат да вземат допълнителен мандат, като по-големи шансове има ДПС.

При висока активност в неделя - 40-50%, или над 2,8 млн. гласуващи, ГЕРБ би имала лека преднина пред БСП, но двете партии ще са с равен брой мандати - по 5, ДПС и ББЦ - с по 2 или 3, АБВ твърдо получава един, а шансове за евродепутатско място се разкриват и пред Реформаторския блок и "Атака".

При ГЕРБ, БСП и особено при ДПС вероятността преференциалният вот да размести подреждането на листите е практически нищожна, смятат социолозите от АФИС. По-висока е вероятността за това при ББЦ и "Атака", но пък при тях партийните лидери са водачи на листите. Единствено при Реформаторския блок е налице практическа възможност преференциалният вот да размести листата, стига той изобщо да успее да реализира евромандат.

ГАЛЪП: БСП бие при ниска активност, ГЕРБ - при висока

При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ в изборите на 25 май. Възможността ГЕРБ да има повече гласове зависи от степента на мобилизация на неговите привърженици. ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Това сочи последната предизборна прогноза на агенция "Галъп интернешънъл". Тя почива на данни от изследвания, експертен анализ и политологична оценка.

ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа. След него се нарежда коалицията около "България без цензура" и ВМРО с очакван резултат над 200 хиляди гласа. ДПС и коалицията около ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, но електоратите на двете формации са различни в степента на мобилизираност - електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден.

Ако тенденциите, които наблюдаваме досега, се запазят, това са четирите формации, които ще преминат бариерата. Тя ще бъде около 150 хиляди гласа, но зависи от активността и може да варира, казват социолозите от "Галъп" начело с Първан Симеонов.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация на техните привърженици. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа, прогнозират изследователите.

Според тях не би било изненада, ако "Атака" и НФСБ влязат в европарламента. Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди.

Прогнозата на "Галъп" за разпределението на мандатите за евродепутати е: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, по 0 или 1 за АБВ и Реформаторския блок.

Общо гласувалите се очаква да бъдат в широк диапазон - около 2,5 милиона, което е между 35 и 40% спрямо списъчния състав на имащите право на глас.

"Медиана": 4 партии са сигурни, 3 - с малък шанс

"Четири партии със сигурност ще имат представител в Европейския парламент. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС и "България без цензура", смята социологът Кольо Колев от агенция "Медиана". Колев предвижда, че "БСП вероятно ще победи основния си политически опонент ГЕРБ с два до четири процента."

Според изследването на "Медиана" 26% от гласовете в урните ще бъдат подадени за БСП, 24% - за ГЕРБ, 12,5% - за ДПС, 9,5% - за "България без цензура". Възможното отклонение в данните за БСП, ГЕРБ, ДПС и ББЦ е плюс/минус 1,5%.

Шансове да прескочат 5,88-процентната бариера запазват Реформаторският блок и в по-малка степен "Атака" или НФСБ. "Гласовете в урните за Реформаторския блок според нашето проучване са 5,5%, а за НФСБ и "Атака" са равни - по 4,5%", казва Кольо Колев. АБВ има 4%. Отклонението е 1% в данните за Реформаторския блок, НФСБ, "Атака" и АБВ.

"Очаква се около 2,5 милиона избиратели да гласуват, което означава 37% избирателна активност", твърди Кольо Колев. Според него е трудно да се предвиди разпределението на мандатите, защото те зависят от разпределението на остатъците. "Напълно е възможно БСП да има един мандат повече от ГЕРБ, но може и да имат равен брой евродепутати", казва социологът.

"Екзакта": Мобилизация на националистите

35% избирателна активност, или около 2,4 млн. гласоподаватели, очакват социолозите от "Екзакта рисърч груп". Според национално представително проучване на агенцията, приключено на 19 май, в последната седмица на кампанията ДПС и "България без цензура" са с доста близки позиции. Все пак известно предимство има ДПС, чийто електорат е с по-голямо твърдо ядро от електората на ББЦ. Ако някоя от двете партии получи 3 мандата, или ако и двете партии получат по 3 мандата, това може да лиши някоя от по-малките партии от представителство в Европейския парламент.

На финала на предизборната кампания социолозите начело с Лидия Йорданова отчитат мобилизация сред избирателите на "Атака" и на НФСБ, но не разполагат с данни, които да позволяват да прогнозират мандат в ЕП за тези формации. "Атака" получава 4,1% от гласовете на категорично гласуващите, а НФСБ - 3,8%.

При активност около и над 40% съществува възможност ГЕРБ и БСП да получат по един допълнителен мандат за сметка на по-малките партии. При много ниска активност обаче неизвестните нарастват, като най-вероятно подобен резултат би бил благоприятен за партиите с най-твърди електорални ядра, казват социолозите от "Екзакта".

http://www.trud.bg


 


Сходни връзки

Пет интриги за евровота в неделя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди