изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:08 EEST
НАД 100-ГОДИШНАТА ИКОНА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ ПОВЕДЕ ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ    
ОбществоСтотици ученици, учители, родители, деца и културни дейци дефилираха в центъра на Добрич в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Първокласниците в областния център са 746, а абитуриентите 841. С отличие завършиха годината 3762 ученици



Тържествата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Добрич започнаха с тържества в  учебните заведения и благодарствен молебен, отслужен в храм „Свети Георги“. Поднесени бяха цветя на паметника на Св. Св. Кирил и Методий.
Стотици учители, ученици, родители, деца от детските градини, културни дейци се включиха в празничното шествие в центъра на Добрич по случай  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът бе открит от първокласниците Траяна Иванова и Мартин Йорданов  с Вазовото стихотворение "Аз съм българче".  „Буквите имат историческа значимост за просперитета на българския народ. Днес, на 24 май нашият народ слави имената на Светите братя, чието епохално дело превърна българите в нация с идентичност. Крачим горди и просветени към светли бъднини“, каза в тържественото си слово кметът на Добрич Детелина Николова.  Гости на празника бяха народните представители Калина Балабанова, Румен Иванов, Желязко Желязков, областният управител Недко Марчев, председателят на Общинския съвет Ангел Табаков, почетни граждани на Добрич.
Икона на Светите братя Кирил и Методий,  зографисана от неизвестен майстор и съхранявана в храма "Света  Троица", поведе празничното шествие, носена от учениците на хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Тя е наследник на първото взаимно училище, създадено преди 155 години.  В шествието се включиха възпитаници на детските градини в Добрич. За първи път дефилираха близо 750 първокласници от общинските училища.
Общо 3762 отличници изпратиха училищата в областния град Добрич, съобщи началникът на общинския отдел "Образование и култура" Нейчо Нейчев. Данните са за всички общински, държавни и частни училища в града, в които учат над 9600 деца.
Най-много отличници - 1965, има сред най-малките. 61 % от всички деца в начален етап - от 1 до 4 клас, получиха лента "Отличник". Сред учениците от 5 до 8 клас отличниците са 941 или всяко четвърто дете в среден етап на обучение. В горните класове - 9-12 клас, отличник е всеки пети ученик или 20 %, като с лента са 766 деца. Сред тях са и 156 абитуриенти, които завършват с отличие, или 17 % от всички 841 зрелостници в Добрич.
Общият брой на учениците, които завършват учебната 2013/2014 г. в училищата в Добрич е с 59 по-малко в сравнение с предходната година. Спадът обаче е по-малък в сравнение с минали години, когато той е бил със 160 до 230 деца по-малко. Абитуриентите в областния град тази година са със 159 по-малко в сравнение с учебната 2012/2013 г., когато са завършили 1000 деца. 
Празникът продължи с концерти на Духовия оркестър, на младежкия фолклорен ансамбъл при финансово стопанската гимназия "Васил Левски" и на ученици от училището по изкуства "Свети Климент Охридски". НДТ


 


Сходни връзки

НАД 100-ГОДИШНАТА ИКОНА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ ПОВЕДЕ ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди