изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:34 EET
ДНЕС БЕ СЪЗДАДЕН ЕВРАЗИЙСКИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ    
По света Президентите на Русия, Казахстан и Беларус Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко подписаха договор за създаване на голям търговски блок, за който те се надяват, че ще се противопостави на икономическата мощ на САЩ, Европейския съюз и Китай, предаде Ройтерс.

Договорът за създаването на Евразийски икономически съюз (ЕАИС) трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики.

Документът ще влезе в сила от 1 януари 2015 година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Разбира се, нашата среща днес има особено и - без да преувеличаваме - епохално, историческо значение", каза Путин в казахстанската столица Астана.

Руският президент каза, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет, информира Асошиейтед прес.

Според Путин новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

Назарбаев заяви, че за него новият съюз е "мост между Изтока и Запада".

Беларуският президент Лукашенко каза, че създаването на Евразийския съюз ще се превърне в бъдеще в основа на политическото, военното и хуманитарно единство на Казахстан, Русия и Беларус.

Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати.

Нурсултан Назарбаев посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Същевременно президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

Путин подчерта, че Русия подкрепя стремежа на Киргизстан и Армения по пътя към евразийската интеграция.

Планира се лидерите на Русия, Беларус и Казахстан да участват във висшия евразийски икономически съвет още два пъти до края на годината - през октомври и декември, за да приемат допълнителните документи, необходими за пълноценното функциониране на Евразийския икономически съюз след първи януари 2015 година.

Създаването на ЕАИС ще позволи в перспектива да се повиши финансовата устойчивост на страните членки, допълни Путин след подписването на договора за създаването на този съюз.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин, чиито надежди да си осигури място в историята с този съюз пострадаха от отказа на Украйна да се присъедини към новия блок, отрича съюзът да е опит за възстановяване на съветската империя, която рухна през 1991 г.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2,7 трилиона долара. Казахстан и Русия са производители на петрол, пише БТА.

Освен Украйна други бивши съветски републики също отказват да се присъединят към съюза, въпреки че Армения и Киргизстан обмислят възможността за включване, отбелязва Ройтерс.
http://www.dnes.bg
 


Сходни връзки

ДНЕС БЕ СЪЗДАДЕН ЕВРАЗИЙСКИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди