изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:42 EEST
ПУСКАТ НА КОНКУРС ОЩЕ ШЕСТ СПИРКИ, КЪМ КОИТО LAFKA ИМА ИНТЕРЕС    
НовиниОще шест спирки в град Добрич ще бъдат отдадени под наем след провеждане на конкурс за поставяне на павилиони и изграждане на заслони за автобусни спирки. Това реши на заседанието си вчера Общинският съвет. Предложението бе внесено от заместник-кмета Иван Колев , а инициативата е на фирма „Табак Маркет“, която е собственик на павилионите с марка „Lafka“.

Стана ясно, че същото дружество е поставило вече павилиони на 11 спирки в града. На проведения предишен конкурс, след решение на Общинския съвет, са били отдадени под наем 12 спирки. От тях само една е спечелена от добричлия. Всички останали са наети от едно дружество „Табак Маркет“, каза Иван Колев. Той посочи, че наемните цени, които са постигнати при конкурсите, са от 55 лева за месец за спирката пред зала „Добротица“ до 400 лева – за спирка по бул. „Добруджа“. Има такива с наем от 63, 70, 178, 200, 300 и 350 лева месечно. Така, например, павилионът, който преди няколко дни бе блъснат от камион /срещу КАТ/ е с месечен наем от 200 лева.
Вчера бе решено да се проведат конкурси за още шест спирки - пред жп гарата, до жк „Югоизток“, по ул. „Димитър Ковачев“, до „Пени маркет“, между Агромагазина и Автогарата, до магазин „Кауфланд“.  В отговор на питане на общинския съветник Гинка Василева кметът Детелина Николова обясни, че това са спирки, както по старата транспортна схема, така и по новата, която предстои да влезе в сила.
Предвижда се наемателят да бъде задължен да постави павилиони с площ 6 кв. м. и да изгради заслон за спирка за градския транспорт по предварително утвърден проект от главния архитект. Освен това, инвестицията за изграждане на заслоните трябва да е не по-малко от 6250 лева, като те трябва да бъдат поставени най-много три месеца след сключване на договора. Наемателят трябва през времето на договора да поддържа района на спирките.
Решено бе още да се отдадат на конкурс под наем и седем общински терена за поставяне на павилиони за търговия само с вестници и списания. Те са пред  ГРОН, пред  магазин „Млад техник“, по ул. „Орфей“, срещу църквата по ул. „Димитър Ковачев“, до пазара на кв. „Христо Ботев“, в жк „Дружба 2“ и по ул. Агликина поляна“. Срокът на ползване е 5 години, като наемателят се задължава да постави павилион с площ 3,5 кв. м, също по модел, одобрен от главния архитект.
На заседанието си Общинският съвет одобри подробен устройствен план на част от „Северна индустриална зона“, която е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие“.  Той е заключен между улиците „“25 септември“ и „Ангел Стоянов“, както и жп линия Добрич-Кардам и Суха река, и е на площ от 177 хектара. Съществуващата улична мрежа в района е изградена по план от 1988 г., който вече е неприложим в новите условия, е един от мотивите на кмета Детелина Николова, вносител на предложението. Според нея, главната цел на разработения Подробен устройствен план е създаването на оптимална пространствена и функционална структура за развитие на територията, предназначена за индустриална зона. Целта на проекта е била провеждането на комуникационни връзки – пешеходни и автомобилни, в зоната за по-пълноценното й и по-качествено обслужване, както и за прокарването на подземна инфраструктура.  
Статут на Общинския младежки център в Добрич бе приет с пълно мнозинство от честния парламент. Според него, центърът е създаден като специфична общинска структура, за да предлага условия за осъществяване на  дейности, предназначени за децата и младите хора от общината. Целта е да се стимулира личностната и социалната реализация и интеграцията в обществото, да се подпомага развитието на интересите и дарованията – професионални, творчески, културни, социални, духовни и други. Центърът изпълнява общински, регионални и национални програми, подпомага и активно съдейства за изпълнението на националната и общинска политика. Друга негова задача е да разширява обществената подкрепа и да издига ролята и авторитета на децата и младите хора у нас, без оглед на тяхната идейна, политическа и религиозна ориентация.
Посочено е, че общата численост на персонала се утвърждава от Общинския съвет по предложение на кмета на общината. Той назначава след провеждане на конкурс директор на Общинския младежки център и сключва договор с него. Директорът организира и управлява дейността на центъра, съгласно законите, решенията на Общинския съвет и заповедите на кмета. Финансирането на Общинския младежки център става от общинския бюджет, дарения и средства по програми и проекти, финансирани от фондове и институции на Европейския съюз и други международни организации, се посочва още в статута.
По-разгорещен дебат в залата предизвика докладната на зам.-кмета Надежда Петкова относно намаляване на капитала на ЕООД „Тролейбусен транспорт“. С нея се допълни, по искане на Агенцията по вписванията, предишно решение от март тази година. Според него, капиталът на дружеството се намалява от 961 890 лева на 664 180 лева с три поземлени имота. Опасения у някои общински съветници вляво предизвика текстът, че намалението се извършва с цел „натрупване на свободни средства“. Надежда Петкова обясни, че това е формулировка, която юристите са определили. В отговор на опасенията на Гинка Василева какво предстои да се случва с „Тролейбусен транспорт“, още повече, че предстои да влезе в сила новата транспортна схема, кметът Детелина Николова предложи разширената комисия, която бе избрана да разгледа бъдещето на „Тролейбусен транспорт“ отново да заседава и да вземе решение какво ще се случва с общинското предприятие предвид новата транспортна схема и създаденото ново общинско предприятие „Градски транспорт“. 
Вчерашната сесия, може би, държи рекорд за най-кратко заседание на Общинския съвет на Добрич, продължила около час и половина. НДТ
 


Сходни връзки

ПУСКАТ НА КОНКУРС ОЩЕ ШЕСТ СПИРКИ, КЪМ КОИТО LAFKA ИМА ИНТЕРЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди