изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:17 EEST
Почина Таня Масалитинова    
Общество Известната българска театрална и киноактриса Таня Масалитинова почина на 92 години, предаде БНТ. Родената в Прага дъщеря на известния театрален деец, артист и режисьор Николай Масалитинов завършва гимназия за чужди езици в София. В началото на 40-те години следва в Художествената академия, след което завършва Държавната театрална школа през 1945 г..

От средата на 40-те години става актриса на щат в Народен театър "Иван Вазов", от където се пенсионира през 1989 г. След това за известно време продължава да играе на сцените на театър "Сълза и смях", Театър 199 и в Габровския театър.

Сред известните й роли в киното са във филмите "Точка първа", "Рицар без броня", "Сбогом, приятели!" и "Ненужен антракт", а през 2005 г. получава "Аскеер" за цялостен принос към българския театър.

През 2001 година Рада Москова написа роля специално за неостаряващата звезда. Героинята на Масалитинова се казва Марта и ще се появи пред публиката в театър "Галерия" на инвалидна количка. Това никак не й пречи да бъде много витална и с хъс да се бори със сивото и тежко всекидневие, което ни заобикаля. "Марта е като Таня, която е безкрайно светла личност, изтъкана от позитивизъм и светлина", казва Ева Волицер, изпълняваща ролята на племенницата Дора в "Люляци и палачинки".  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Почина Таня Масалитинова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди