изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:14 EEST
Ватикански хляб или кекс за здраве е новата мода    
ЛюбопитноВатикански хляб или кекс за здраве е новата мода, по която се увличат десетки варненски домакини. Смята се, че ритуалът за приготвяне на печивото тръгва от Ватикана или от Йерусалим, а напоследък е особено актуален у нас. Разпространява се лавинообразно от жена на жена, подобно на писмата за късмет, които преди години се пускаха в пощенските кутии и трябваше да се препращат поне на 10 души, за да донесат щастие и късмет на подателя.

Приготвянето на Ватиканския хляб отнема една седмица, като всеки ден се прибавя нов продукт. Преди да бъде изпечена, сместа се разделя на равни части и от нея се раздава на други трима души, а цялото семейство трябва да вкуси от готовия деликатес.

Според някои обредният хляб, който носи здраве и благоденствие, трябва да се прави веднъж в живота. Течното тесто се предава от човек на човек. Идеята е след като някой получи от кашата, в първия ден от седмицата да добави захар, във втория - брашно, а в третия - прясно мляко. На четвъртия ден кашата се разбърква за пръв път, но с дървена лъжица. В петък сместа отново се разбърква и се разделя на пет части. В събота към тестото се прибавят съставки за кекс и сладкият хляб се изпича.

Приготвянето на Ватикански хляб някъде се свързва със стара италианска легенда, а в редица държави се нарича на Свети Падре Пио от Пиетрелчина - католически свещеник, канонизиран от папа Йоан Павел II през 2002 година.

 


Сходни връзки

Ватикански хляб или кекс за здраве е новата мода | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди