изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:01 EEST
70-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ЧЕСТВА ЧИТАЛИЩЕТО В КАБЛЕШКОВО    
КултураСвоя 70-годишен юбилей отбеляза преди дни народно читалище "Христо Ботев-1944 година" в село Каблешково, съобщиха от община Тервел. В програмата се включиха Женската певческа група за изворен фолклор и двата детски състава към читалището с ръководител Златка Колева, фолклорните групи към читалищата в Жегларци и Кочмар, както и ДФТА „Калинка Вълчева“.

За особени заслуги към развитието на читалищната дейност в Каблешково Читалищното настоятелство посмъртно удостои с грамоти най-дългогодишните ръководители на групи - носители на песенните и обредни традиции на селото Надка Вълчева и Мария Паскова. На тържеството присъстваха зам.-председателят на Общинския съвет в Тервел Стефка Костадинова, кметът на село Каблешково Марийка Георгиева, представители на читалищата от община Тервел, на общинската администрация на Тервел, жители и гости на селото. Юбилеят на читалището се осъществи с финансовата подкрепа на община Тервел.
През далечната 1942 година в село Каблешково няколко по- будни жители се събират и решават да основат народно читалище. Наричат го Стефан Караджа - на името на видния български революционер. Първоначално то се помещава в кметството. Някои от учителите в местното училище даряват книги от своите библиотеки и поставят началото на библиотечната дейност. В самото начало е закупен първият радиоапарат от първия секретар на читалището Димо Йорданов. Днес само старите хора си спомнят част от историята. В никой архив не са открити данни, че читалището съществува от тази година. Първите документи са от 1944 година, поради което тази година се приема за основаването му.
След откриването на сградата през 1970 година работи само библиотека. През 1980 година се възстановява дейността на певческата група, а секретар е Мюбеджал Изет. В нея се включват много жени от селото, предимно учители в детската градина и училището, както и служители в кметството. След една година за първи път е отпусната щатна бройка и за читалищен секретар е назначена Кичка Димитрова. Тогава групата пресъздава обичаите „На чучура“, „Годеж“. През 1982 година читалището е наградено с трето място и грамота от Национален преглед на художествената самодейност. През 1982 година е преименувано на „Христо Ботев“.
От 1986 година до днес читалищен секретар е Златка Петрова. От тази година насам са много формите на изява на самодейците – група за обичаи, женска певческа група, две лазарски групи, две детски певчески групи, група за стари градски песни, коледарски групи, танцов състав, изявяват се много индивидуални изпълнители. Те развиват дейността си под изключително професионалното ръководство на Надка Вълчева и Мария Паскова. Благодарение на техния самоотвержен труд групите завоюват  завиден брой отличия и награди. Най- големите от тях са: медали и грамоти от Национален фолклорен събор в Копривщица през 1991, 1995, 2000, 2005 г. за женската певческа група, детската лазарска група и малките коледари; четири отличия от събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“ в с. Дебрене; от регионален събор „Текето“, Крушари, от Петропавловски събор Лясковец и други.
През годините гордост за читалището са и много индивидуални изпълнители с награди от песенни конкурси за народни песни. Това са певците Мария Паскова, Бедиха Сеней, Тезджан Илхан, Сали Ибрям, Айсел юксел, Весиле Аптурахим, Иванка Георгиева, Кериме Сезгин, Сание Бейзат, Гюнайдън Бейзат, Джансевер Данаилова, Гюзелджан Нихат, Есенгюл Данаилова и др.
По време на празника председателят на читалището Станка Аврамова изказа благодарност към основателите, към всички онези, които са свързали живота си с този на читалището и продължават и днес да съхраняват и пазят традициите в село Каблешково. НДТ


 


Сходни връзки

70-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ЧЕСТВА ЧИТАЛИЩЕТО В КАБЛЕШКОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди