изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:59 EEST
ИНТЕГРАЦИЯТА - СРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ НА ОБЩИНА ГЕН. ТОШЕВО    
ОбществоОбщина Генерал Тошево е сред общините, които водят целенасочена и последователна политика в социалната и образователна сфери – основите, на които стъпва ромското включване в България.


В синхрон с Националния план за действие по инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005–2015”, в общината се утвърди успешната практика за интегриране на малцинствените групи чрез включването им в програмите със субсидирана заетост, образователни проекти, както и предоставяне на различни възможности за тяхната социалзация. За целта с решение на Общински съвет бе приет и План за действие на община Генерал Тошево за подкрепа и изпълнение на интеграционните политики.
В нормативния акт като приоритети се посочват гарантиране на равно право на човешкото развитие; запазване и укрепване на етническата толерантност и разбирателство; анализиране на възникналите и работа за недопускане на локални междуетнически и етносоциални конфликти. Сред приоритетите са още създаване и развитие на условия, необходими за българските граждани, принадлежащи към етническите малцинства, да подържат и развиват своята култура, както и да съхраняват най-важните елементи на своята идентичност – религия, език, традиции и културно наследство; постигане на устойчиво и хармонично демографско развитие на основата на утвърдената  правителствена политика; преодоляване на изолацията и интегрирането в обществото на хората от малцинствените групи, мотивиране и стимулиране  на хората в риск да се справят с проблемите си.
Ежегодно по случай Деня на ромите – 8 април, се организират спортни и културни прояви. Благодарение на реализираните програми за заетост, като повишаване качеството на работната сила, чрез придобиване на нова квалификация, повишаване на квалификацията и уменията на заетите и безработните, чрез Реализация на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси” и НП ОСПОЗ, Програма „Старт в кариерата”, ПН „Подкрепа за заетост” и др.,  в Община Генерал Тошево бяха наети 710 души, 70% от които роми. От скоро е факт и новоучреденото народно читалище в с. Присад, с което се цели запазване на културните ценности на ромското население и цялостна  интеграция на децата от ромски произход. НДТ
 


Сходни връзки

ИНТЕГРАЦИЯТА - СРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ НА ОБЩИНА ГЕН. ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди