изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:01 EEST
НОВА АПАРАТУРА ПОВИШАВА КАЧЕСТВОТО НА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ В ДКЦ I    
ЗдравеС три нови апарата са сдоби от началото на годината Диагностично-консултативен център I в Добрич, съобщи за НДТ управителят д-р Велина Комарева.


Най-новата придобивка е нов операционен очен микроскоп. Проведена е обществена поръчка, спечелилата фирма е доставила микроскоп „Аllegra 900” от най-висок клас на немската фирма „Мюлер Ведел”. Той е с оптика осигуряваща възможно най-добро стерео зрение, обясни д-р Комарева. Снабден е с асистентски микроскоп с коаксиално осветление, което осигурява перфектен образ на очното дъно. Новата придобивка има мултифункционален контролен блок и крачен педал с джойстик. Това позволява на хирурга да контролира zoom, XYZ и осветлението. Микроскопът е подходящ за всички видове очни операции – както за преден сегмент, така и за заден, посочи управителят на ДКЦ I. С него ще се правят преди всичко операции на катаракта /старческо перде/. Тези операции в центъра се извършват по клинична пътека от 2007 година. Новият микроскоп ще се използва и за малки операции – на клепачите – кисти, брадавици, халацион /ечемик/, на конюнктивата – птеригиум /външно перде/ и др. С доставката на новия очен микроскоп още повече ще се подобри качеството на оперативните интервенции, сподели д-р Комарева. С новата придобивка ще работят и тримата офталмолози на ДКЦ I.
Нови апарати има и в Клинична лаборатория. За там са закупени уринен анализатор и нов лабораторен бинокулярен микроскоп. Чрез проведена обществена поръчка в ДКЦ I е осъществена доставка на лекарствени продукти и медицински консумативи. Проведена е и поръчка за периодична доставка на реактиви, консумативи и тестове за Клинична лаборатория и Лаборатория по микробиология, медицински изделия – интраокулярни лещи и консумативи за Очен сектор и рентгенови филми и консумативи за сектор Образна диагностика. Оферти са подали 14 фирми. Вчера те бяха отворени, през следващата седмица ще станат ясни спечелилите съответните позиции. В момента тече обществена поръчка за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация, обучение и гаранционно обслужване на нова медицинска апаратура – фетален монитор за Акушеро-гинекологичен сектор, ехографски апарат за педиатричен кабинет, апарат за магнитотерапия, проявителна машина за сектор Образна диагностика, електрически стол-маса за Очен опирационен сектор и употребяван апарат за факоемулсификация.
ДКЦ I приключи миналата година с положителен финансов резултат и счетоводна печалба от 27 000 лева въпреки изплащането на новия спирален компютърен томограф, посочи д-р Комарева. НДТ


 


Сходни връзки

НОВА АПАРАТУРА ПОВИШАВА КАЧЕСТВОТО НА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ В ДКЦ I | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди