изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:30 EEST
ПРОТЕСТНА ПОДПИСКА ЗА СПИРАНЕТО НА ДЕТСКА ГРАДИНА В С. КРАПЕЦ    
НовиниСлед направени предписания от Регионалната здравна инспекция – гр. Добрич, със Заповед на Директора й, считано от 25 февруари 2014 година бе спряно функционирането на филиала на ЦДГ  „Дора Габе” в с. Крапец.

Ще бъде така,  до отстраняване на проблемите и привеждането на сградата във вид, отговарящ на здравно-хигиенните норми за детско учебно заведение. Съобразно направените експертизи и оценки,  предвидените средства в Капиталовата програма на Общината за тази  година са недостатъчни.
Със съгласието на Общинския съвет, община Шабла канидатства с проект
„Обновяване, реконструкция и социализация на сградата и прилежащото пространаство на ЦДГ „Дора Габе” – филиал с. Крапец, община Шабла”, по Компонент 2.
Тази възможност даде стартираната от Министерството на инвестиционното проектиране (МИП),  на 11 март 2014 година процедура за подпомагане на малките населени места за изпълнението на благоустройствени дейности, техническа инфраструктура и проекти със социална насоченост Компонент 2 - Проектиране и изпълнение на проектни предложения.
Финансирането е осигурено от държавния бюджет, по линия на Публичната ивестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".
Общата прогнозна стойност на инвестиционния проект за филиала на ЦДГ, съгласно заданието за проектиране е   395 979,74 лв. с ДДС.
При направеното класиране в МИП, проектното предложение на община Шабла е трето в одобрените резервни. Това означава малки, или никакви шансове, филиалната група в с.Крапец да получи обновена и реконструирана сграда.
В таблицата със класираните проектни предложения прави впечатление, че са предпочетени предимно такива, свързани с рехабилитация и асфалтиране на улици и изграждане на спортни съоръжения в селища с малък брой жители. 
Детското заведение в с. Крапец съществува от 1968 година. Неговото ликвидиране ще отвори процеса на миграция към големите градове и ще влоши демографската характеристика на община Шабла, ако не се създадат адекватни условия за израстването, възпитанието и обучението на децата.
В село Крапец живеят много млади семейства, които насочват усилията си в частния бизнес, свързан с развитие на туризма. Решението на МИП и неоправданите им очаквания, чрез този проект филиалът да бъде обновен, провокира протестната подписка, която родителите започват с искането, предложението да получи финансиране.


 


Сходни връзки

ПРОТЕСТНА ПОДПИСКА ЗА СПИРАНЕТО НА ДЕТСКА ГРАДИНА В С. КРАПЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди