изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:31 EET
Украйна се готви за спиране на доставките на руски газ (ОБЗОР)    
По светаУкрайна започна да се готви за прекратяването на газовите доставки след провала на преговорите за цената на синьото гориво, който засили опасността от това от понеделник да бъдат нарушени и доставките на природен газ за Европейския съюз.

Киев до късно в петък продължаваше да се опитва да уреди нов кръг на преговори преди понеделник – крайния срок да започне покриването на своите неплатени сметки за газ в размер на милиарди долари, но Москва не показва интерес в нови дискусии и отхвърли ново предложение за компромис от Украйна.
Врътването на кранчето ще отежни най-лошата политическа криза между Русия и Украйна след разпада на Съветския съюз през 1991 г. и ще върне в начална позиция мирните стъпки в Източна Украйна, където правителствените сили се борят срещу проруски сепаратисти.
„Украйна се готви за най-лошия сценарий – спиране на руските доставки на газ”, каза Андрей Коболев, директор на украинската държавна газова компания „Нафтогаз”.
В същото време премиерът Арсений Яценюк издаде заповед за енергийния сектор, съответстващите министерства и регионални власти, да се готвят за прекратяването на доставките.
Газовите преговори се оказаха особено трудни заради политическото напрежение, предизвикано от свалянето на проруски настроения президент на Украйна, последвалото го през март анексиране на Крим от Русия и избухналото след това насилие в Източна Украйна.
Всяка от страните обвинява другата за безизходицата.
В телефонен разговор с европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан е предложил в следващите дни да се проведе нов кръг на тристранните преговори за газа, съобщи пресслужбата на украинското министерство.
От ведомството отбелязаха, че двете страни са обсъдили въпроса за „продължаване на преговорите за надеждността на доставките на природен газ за Украйна и страните от ЕС”. От министерството отбелязват, че Йотингер е подкрепил принципно предложението на Продан, като е предложил в първата половина на събота да се проведат преговори между „Нафтогаз Украйна” и „Газпром”.
Продан за пореден път е потвърдил готовността на украинската страна за продължаване на преговорите на основата на предложението на ЕК, което включва и предложение за компромисна цена на природния газ.
Междувременно, председателят на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер заяви, че цената от 385 долара за 1000 куб. м. е последното предложение за Украйна. „Газпром” направи последно ценово предложение в размер на 385 долара за 1000 куб. м., съгласувано с разчетите на МВФ, който предостави финансова помощ на Украйна”, се казва в краткото изложение, разпространено от името на „Газпром” от агенция Ketchum.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Украйна се готви за спиране на доставките на руски газ (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди