изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:08 EET
ТРАДИЦИОННИЯТ ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА СЕ ПРОВЕДЕ В С. ЗИМНИЦА    
ОбществоЗа шести пореден път в село Зимница, Крушарско, се проведе кулинарният фестивал на Добруджа „Празник на гърнетата”. Бе представена изложба на домашни ястия от цяла Добруджа, сръчно и с майсторлък приготвени от жените в добруджанския край и поднесени на конкурсната трапеза в автентични съдове.

Имаше дегустация, както и размяна на рецепти от старата добруджанска кухня. Специално жури от трима кулинарни критици оценяваше вкусните блюда по време на традиционния конкурс за автентични ястия.
Богата фолклорна програма от песни, народни танци и жива музика подгряваше  настроението през целия ден. Деца от училищата в община Крушари станаха част от големия празник, като представиха свои творби, изработени през учебната година - предмети, свързани с украсата, празниците и обичаите. Организиран бе и пешеходен туристически маршрут в  района на Суха река.
Традиционно, задължително условие за участие в кулинарния конкурс бе ястието да е от следните категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. Блюдата задължително трябваше да са поднесени в глинено гърне, тава или чувен. Участниците от Добруджа се състезаваха в раздел „Стара кухня от Добруджа”, а тези, които не живеят в региона, в раздел „Гостите на Добруджа”.
Организатори на събитието са Община Крушари и Сдружение „Общности, опознаване,  култура”. Основни партньори са Регионален исторически музей - Добрич и Българска асоциация за селски и екологичен туризъм. НДТ


 


Сходни връзки

ТРАДИЦИОННИЯТ ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА СЕ ПРОВЕДЕ В С. ЗИМНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди