изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:56 EEST
БИБЛИОТЕКАТА ОТБЕЛЯЗА БЛУМСДЕЙ    
КултураРегионална библиотека „Дора Габе” предложи на вниманието на своите потребители витрина, която съдържа произведения на Джеймс Джойс на български и английски език, както и кратък разказ за един от най-чудатите и симпатични световни литературни празници – Блумсдей.

Всяка година на 16 юни литературният свят почита творчеството на Джеймс Джойс. Това е денят (един-единствен ден), в който се развива действието на неговия легендарен роман „Одисей” – 16 юни 1904 година. От 1954 година той е известен като Блумсдей. Наименованието идва от главния герой на романа, Леополд Блум, а началото му дават артистът Джон Райън и писателят Флан О’Брайън, които решават да вървят по стъпките на Блум в Дъблин.
Празникът се отбелязва с множество разнообразни прояви както в Ирландия, така и по света - обиколка на столицата Дъблин, симпозиуми, четения, дискусии, концерти, туристически атракции. Преданите любители на Джойс от Дъблин и чужди краища, често предрешени с костюми отпреди 110 години, преповтарят деня на Блум, като следват всяка негова крачка, поръчват си блюда, описани в „Одисей” и се стремят да преживеят отново гледките, миризмите и звуците на Дъблин от началото на миналия век.
В България също има джойсианци и привърженици на празника. През 2013 година в СУ „Климент Охридски”, Централна университетска библиотека, бе организирано и проведено 24-часово четене на „Одисей” без прекъсване - от 8 часа сутринта на 16 юни до 8 часа на 17 юни. НДТ


 


Сходни връзки

БИБЛИОТЕКАТА ОТБЕЛЯЗА БЛУМСДЕЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди