изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:00 EEST
Борисов: Три фирми могат да добиват газ у нас още от 2016 г.    
Политика

Енергийната зависимост на България от Русия може да бъде намалена, ако консорциум, включващ френската компания Тотал (Total), австрийската О Ем Ви (OMV) и испанската Репсол (Repsol), успее да извлече газ от българските води в Черно море.Това казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю пред агенция Ройтерс след едноседмичната си визита в САЩ.



България избра петролния гигант Тотал да извърши проучвателни дейности в дълбоководно газово находище през 2012, за да диверсифицира доставките си, когато Борисов бе още на власт. Той посочи, че компаниите могат да започнат да добиват газ още от 2016 или 2017 г.

България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток", само ако той спазва всички нормативни актове на Европейския съюз, заяви Борисов. И допълни, че ако той състави следващото правителство след предсрочните избори, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта всяка компания, която е обект на санкции, наложени от САЩ или ЕС във връзка с украинския конфликт. Той смята да продължи работата по българския участък от "Южен поток", ако оглави кабинета, но допълни, че ще се вслуша много по-внимателно в Брюксел, отколкото сегашното правителство.

"Конкретните стъпки и действия зависят от много "ако"-та: ако спечелим изборите, ако съставим правителство. Принципът обаче е ясен: заедно с Еврокомисията и в съответствия с нормите на ЕС - строим. Не бъдат ли изпълнени тези правила - не строим", заяви Борисов.

Българското коалиционно правителство начело със социалистите, което се очаква да се оттегли от власт до няколко седмици, силно подкрепя проекта за изграждане на газопровода, но с неохота спря изграждането му заради заплахата от санкции от Брюксел, който се притеснява, че проектът не в съгласие със законодателството на ЕС, пише Ройтерс.

ЕК прекрати преговорите по съгласуването на проекта "Южен поток" със законодателството на ЕС, след като Русия анексира украинския Кримски полуостров по-рано тази година, припомни агенцията. Лидерът на дясноцентристката партия ГЕРБ обеща да анулира търга, спечелен от консорциум, начело с руската компания "Стройтрансгаз", за построяване на българския участък. Собственикът на тази фирма е в списъка със санкции на Запада, наложен след анексирането. По време на премиерския си мандат (в периода 2009-2013 г.) Борисов отказа предложение за построяване на петролопровод и нова атомна електроцентрала - и двата проекта подкрепяни от Русия. През 2012 г. той договори 20-процентно намаление на цените на газа, внасян от Русия, припомни Ройтерс.

"За тези години работата ми с президента Путин, който по това време бе премиер, показа, че когато кажеш добре аргументирано "не", нямаш проблем", каза Борисов в интервюто. "Нашият непоколебим ангажимент към евроатлантическа ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия", каза той. / bgnes.com
 


Сходни връзки

Борисов: Три фирми могат да добиват газ у нас още от 2016 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди