изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:02 EET
Президентът разговаря с Кризисния щаб за овладяване на щетите от наводненията в Добрич    
НовиниУтре започват работа първите комисии, които ще оценяват щетите от наводнението в Добрич, съобщи кметът на града Детелина Николова по време на заседанието на Кризисния щаб, на което присъства президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева.

Сред обсъжданите теми бяха важността да се обясни на хората какви са процедурите, за да получат средства от държавата за възстановяване на щетите и засилването на полицейското присъствие покрай къщите, които са наводнени, тъй като хората са притеснени от грабежи, докато са при близки и роднини.
 
Президентът очерта като спешни мерки отводняване и почистването на домовете на пострадалите от бедствието, както и възстановяването на подаването на електричество и питейна вода. Държавният глава заяви, че най-важното в момента е бързо сформиране на комисиите, които да направят оценки и опишат щетите. Според Росен Плевнелиев в тази ситуация държавата трябва да покаже солидарност, тъй като общините имат ограничени бюджети и не могат да се справят сами.
 
Дългосрочните мерки, които президентът посочи, са свързани с превенцията, изчистване на коритата на реката. В оперативните програми на ЕС за финансовата рамка за  2014-2020 г. трябва да се включат приоритетните проекти с голям ефект за населението, тъй като ресурсът за този програмен период за превенция е много ограничен. Друга възможност те да се реализират е заедно с Националното сдружение на общините в Република България да се финансират чрез Публичната инвестиционна програма на Министерския съвет, която е в размер на 500 млн. лева.
 
Гражданите имат необходимост от силни институции, които решават техните проблеми, коментира държавният глава.
 


Сходни връзки

Президентът разговаря с Кризисния щаб за овладяване на щетите от наводненията в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди