изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:16 EEST
Гол в 95-ата минута спаси Португалия от отпадане    
СпортПортугалия съумя да стигне до равенство 2:2 със САЩ в зрелищен мач от Група „G” на Световното в Бразилия. Изравнителното попадение падна в 5-ата минута на добавеното време, когато контузеният Кристиано Роналдо центрира отлично за Силвестре Варела, който с глава опъна мрежата зад Тим Хауърд. По този начин португалците оцеляха на Мондиала, тъй като ако САЩ бяха удържали преднината си, щяха да елиминират селекцията на Пауло Бенто още тази нощ и предсрочно да си гарантират класирането на 1/8-финалите.


Дори и постигнатото по драматичен начин равенство обаче не е голямо утешение за Роналдо и компания. В последната си среща Португалия трябва да преследва изразителна победа над Гана и да се надява Германия да спечели с голям резултат срещу САЩ в другия мач. Преди решителните битки на върха с по 4 точки са немците и американците, а Гана и Португалия имат само по 1. Равенство в последната среща между Бундестима и селекцията на Юрген Клинсман устройва и двата тима, които ще продължат напред за сметка на португалците и ганайците.

Мачът САЩ - Португалия се играе в амазонската джунгла на „Арена Амазония” в Манаус. Избраниците на Пауло Бенто стартираха вихрено и в 5-ата минута успяха да поведат в резултата. Нани се разписа след груба грешка в защитата на САЩ и по-специално на Джеф Камерън, който в опита си да изчисти центрираната от Мигел Велосо топка я насочи право към непокрития на далечната греда Нани и той отблизо наказа безпомощния Тим Хауърд - 0:1.

До почивката имаше по няколко положения и пред двете врати, а в 45-ата минута Нани удари греда. Американците започнаха по-активно второто полувреме, като в 55-ата минута Майкъл Брадли беше близо до изравняването, но Рикардо Коща изчисти пред голлинията. В 64-ата минута американците вече ликуваха. Джърмейн Джоунс отбеляза със силен диагонален изстрел от над 25 метра, пращайки топката в далечния ляв ъгъл на Тим Хауърд за 1:1.

В 81-ата минута САЩ стигна до пълен обрат. ДеАндре Йедлин бе изведен до аутлинията, върна топката в наказателното поле пред Бето, където Греъм Зуси пробва удар, който бе неточен, но топката стигна до опитния Клинт Демпси и той я засече с корема си, като по този начин я довкара в опразнената врата. Вина за попадението има Бруно Алвеш, който се бе подхлъзнал и прекалено бавно се изправи и така покри засадата.

Последваха силни минути за Поругалия, които хвърлиха всички сили да стигнат поне до точката, тъй като загубата ги изпращаше у дома още тази вечер. Кристиано Роналдо, който показваше, че не е готов на 100% за игра, на няколко пъти излизаше на добри позиции, но така и не намираше целта. В 5-ата минута на добавеното време обаче класата му си каза думата. Роналдо центрира отлично отдясно за връхлитащия Силвестре Варела, който засече с глава за крайното 2:2 и спаси кожата на португалците.

Въпреки равенството Роналдо и компания много трудно биха продължили на 1/8-финалите на Световното в Бразилия. 

Американците пък пропуснаха идеалната възможност още сега да се класират директно във фазата на елиминациите. Любопитното е, че при предишния мач между двата тима през 2002 година на Световното в Южна Корея и Япония се случи точно това. Тогава те пак бяха в една група, като САЩ победи с 3:2 и се класира за 1/8-финалите.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
САЩ (4-3-1-2): Юрген Клинсман заложи на атакуващото дуо Клинт Демпси - Греъм Зуси. Включването на втория сред титулярите донякъде може да се счита за изненада, но Зуси беше един от най-активните и на няколко пъти създаде сериозни проблеми на Бето и защитата пред него. Янките бяха много опасни с пробивите си по крилата, а Кайл Бекерман и Джърмейн Джоунс на няколко пъти обстрелваха португалската врата с далечни удари. При един от тях Джоунс вкара за 1:1.

Португалия (4-3-3):
Селекционерът на Португалия Паоло Бенто рискува с пускането сред титулярите на Кристиано Роналдо, който дори остана на терена до последния съдийски сигнал. Звездата очевидно не беше на 100% готов за игра, но стисна зъби и направи каквото можа. Именно след блестящо центриране на Роналдо в 95-ата минута падна изравнителното попадение за 2:2, вкарано от резервата Силвестре Варела. Бенто трябваше рано да прави принудителна смяна, след като започналият титуляр Елдер Пощига се контузи и в 16-ата минута мястото му в предни позиции зае Едер. Много активен с пробивите си пък беше Нани.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Голът на Клинт Демпси в 81-ата минута, с който американците стигнаха до обрата с 2:1. Попадението почти отказа Роналдо и компания, които все пак намериха сили да стигнат поне до точката.

СЪДИЯТА
Нестор Питана от Аржентина почти нямаше работа в срещата. Липсваха спорните ситуации и само веднъж му се наложи да показва жълт картон.

ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ НА МАЧА ПО МИНУТИ - ТУК
ПОДРОБНА СТАТИСТИКА И КЛАСИРАНЕ НА ГРУПА "G" - ТУК
 
____________.pngСАЩ - ПОРТУГАЛИЯ  

2:2
0:1 Нани (5)
1:1 Джърмейн Джоунс (64)
2:1 Клинт Демпси (81)
2:2 Силвестре Варела (90+5)

Съставите
САЩ: 
1.Тим Хауърд
23.Фабиан Джонсън
5.Мат Беслър
20.Джеф Камерън
7.Дамаркъс Бийзли
15.Кайл Бекерман
11.Алехандро Бедоя
(72 - 2.
ДеАндре Йедлин)
13.Джърмейн Джоунс
4.Майкъл Брадли
8.Клинт Демпси
(87 - 18.Крис Вондоловски)
19.Греъм Зуси

(90+1 - 3.Омар Гонзалес)
Жълти картони: Джърмейн Джоунс
ПОРТУГАЛИЯ:
22.Бето
21.Жоао Перейра
13.Рикардо Коста
2.Бруно Алвеш
19.Андре Алмейда
(46 - 6.Уилям)
4.Мигел Велосо
8.Жоао Моутиньо
16.Раул Мейрелеш
(68 - 18.Силвестре Варела)
7.Кристиано Роналдо
17.Нани
23.Елдер Пощига
(16 - 11.Едер)
2_070.jpg
Град: Манаус

Стадион
: "Арена Амазония"

Капацитет
: 42 374 места
2_12.jpgСъдия: Нестор Питана (Аржентина)
Помощници:
Ернан Майдана (Аржентина)
Хуан Белати (Аржентина)
Четвърти съдия:
Валтер Лопес (Гватемала)


http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Гол в 95-ата минута спаси Португалия от отпадане | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди