изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:32 EEST
ПРЕМИЕР, ВИЦЕПРЕМИЕР И ВОЕНЕН МИНИСТЪР ПРИСТИГНАХА В ДОБРИЧ    
Новини

Да се вземат спешни мерки за отводняване и разчистване, разпоредиха премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след срещата си с кмета на община Добрич Детелина Николова в петък. На нея присъства и областният управител Недко Марчев. По-късно се присъедини и военният министър Ангел Найденов.
PN 155-14   DSC03032



Ако има необходимост, армията ще се включи в справянето с бедствената ситуация в Добрич, каза след това това пред журналисти премиерът Пламен Орешарски. Той обясни, че в Добрич наблюдава една по-добра организация. За съжаление, случаят е такъв, че трябва да се изчака да се отече водата. В градска територия не могат да се правят каквито и да е други действия. Премиерът увери, че вицепремиерът Йовчев е разпоредил полицейски патрули да обиколят застрашените райони и да предупреждават граждани, особено на първите етажи или в ниски къщи, за потенциална опасност.

„Важното е да спасим живота на хора. Екипите са на разположение. Те могат да влязат обаче, след като спадне нивото на водата. Говорихме с кмета на Добрич, допълнителна техника, всичко, което е необходимо, ще бъде предоставено. Или от Гражданска защита, в това число и от съседни градове, или по линия на армията. Ако има необходимост, армията ще се включи и в Добрич“, увери премиерът.

Не му бе докладвано за свлачища в област Добрич.  Няма информация за скъсани язовирни стени, но има преливане на язовири, каза още той. И допълни, че това е нещо, което няма как да се предотврати. „Това е огромна водна маса. Те допълват силата на вълната. На други места също имаме информация за прелели язовири, но срещу това противодействие няма“, каза той.

Навсякъде в страната има подобни ситуации, но в Добрич и Варна е най-тежко, допълни премиерът.

На въпрос дали само дъждът е виновен за бедствието, той отговори, че дъждът е видимо виновен. Дали има и други причини, предстои да се направят анализи. По отношение на обезщетенията той обясни, че първо трябва да се види какви са щетите. Вицепремиерът Йовчев има готовност да свика спешно междуведомствената комисия.

По повод коментарите на кметовете, че общините нямат достатъчно средства да се справят с такова бедствие, премиерът коментира, че нито една община не разполага с достатъчно спасителни екипи, тъй като бедствието е извънредно. Що се касае за финансови ресурси, също може да се каже, че общините не разполагат с достатъчно средства. Затова са фондовете за такива ситуации. Пари никога няма достатъчно, но, ако трябва ще се преразпределят средства, така че да се подпомогнат общините, увери той. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕМИЕР, ВИЦЕПРЕМИЕР И ВОЕНЕН МИНИСТЪР ПРИСТИГНАХА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди