изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-26 @ 04:46 EEST
Искахте минимум държава - ето ви я!    
Коментари

България се превръща в Балканското ХаитиНе знам защо варненският кмет Иван Портних се завайка по телевизията, че нямало държава. Нали това искаха и ГЕРБ, и СДС, а и БСП - минимум държава? Нали на 1 май десните идеолози дори отбелязаха ден на свободата от правителството?
След като 25 години лекуваме всички обществени проблеми чрез раздържавяване, сега защо се оплакваме, че нямаме държава? Този всенароден потоп трябва занапред да се чества като ден на победата на българския неолиберализъм.

Човек не може да не направи очевидната връзка между потопа и ултрадясната политика. Защо един по-силен дъжд докара чак такова бедствие по цялата българска география и най-вече там, където над къщите има баири? Много просто - защото напоследък гората се сече на поразия, баирите оплешивяват и мощни потоци от дървен материал текат към съседните нам Гърция, Турция и дори Румъния. Камион след камион, след камион, след камион. А защо тръгнаха тези дървени потоци? Защото милиони хора останаха без поминък. Очевидно е, че "остеритетът" (бюджетната строгост) плюс уникалната българска регресивна данъчна система отнемат пари от бедните и средните, за да ги оставят в ръцете на олигарсите. Това свива потреблението, убива дребния и средния бизнес, закрива работните места. И много естествено, че най-отчаяната част от населението ще тръгне да сече гората.

Това са живи пари, които ей така си растат неохранявани. Кой пречи да ги вземеш? Държавата не може да си опази банките, как ще опази горите?

Погледнете на картата остров Испаньола, където Колумб едно време основал колония. Той прилича на председателя Мао, който беше плешив до средата на темето. От едната страна е псевдодържавата Хаити и в нея не е останало нито едно дърво. Управляват я все луди диктатори, които периодически се спасяват в чужбина с откраднатите си милиони. Народът умира от глад. От другата страна на същия остров е Доминиканската република. Там гората е непокътната, защото властите по традиция воюват с дървосекачите. В сравнение с хаитяните сантодоминговците са направо богаташи.

Както вървят нещата, България е на път да стане балканското Хаити, което ще граничи с балканското Санто Доминго - Гърция и Турция. Искахте минимум държава - на ви я. Да живее Първи май, денят на свободата от правителството и от горите!
Добре, но как да се спасим от съдбата на Хаити? Един виден професор предложи да се забрани всякаква сеч из Балкана. Аз съм "за" с двете ръце. Само че няма как да стане. Това са десетки хиляди гладни българи плюс местните деребеи. Всякакви опити на някой дон Кихот от горското да спре секирите завършват печално и дори фатално. Така наречената дървена мафия е просто осъзнатият авангард на въоръжените със секири пауперизирани народни маси.

Според мен много по-реално решение е да се забрани всякакъв износ на дървесина. Тогава сечта ще намалее поне 5 пъти. Който иска да прави мебели - да ги прави в България. Сега изнасяме дървесината в Гърция, там правят мебелите и после ги продават в България. Така през ХV век Хенри Седми спрял износа на вълна от Англия, което сложило основата на текстилната промишленост в страната, а тя - на индустриалната революция и на английската демокрация.

Само че дървената мафия има много силни позиции във властта и не би допуснала да се спре износът. Тъкмо обратното, тя неотдавна даже намали цената, която частните фирми плащат на държавата за изсечената дървесина. Друг е въпросът, че като платят за 100 кубика, изсичат 1000 и никой не може да ги озапти. Какво имат защитниците на гората? Блогове. И будна гражданска съвест. Забравете.

Ако трагедията във Варна се бе случила преди 25 години, в рамките на 1 час там щяха да се струпат хиляди войници, трудоваци, служители от Гражданска защита, булдозери, влекачи, "виетнамки" и каква ли не друга техника. До средата на деня улиците и къщите щяха да са отводнени и изчистени, автомобилите - извадени от канала, телата - намерени и преброени. Днес държавата не си направи труда да уважи купона.

Ето какво прочетох във фейсбук, постнато от Красимир Симеонов: "Днес цял ден помагахме на пострадалите в "Аспарухово" и във Варна. Основно чистихме кал и отломки от дворовете на хора. Ето какво видяхме:
- Само 5-има войници, не бяха се изцапали дори и по обяд си тръгнаха.
- 2 коли на Гражданска защита - пълни смешници! 1 час си палиха помпата и още толкова им трябваше, за да разбият 2 бордюра.
- 3 пожарни, които обаче отводнявали по график, спуснат им от тел. 112, и отказваха на хора, които имат реална нужда. Появиха се обаче някакви момчета - доброволци, които току-що си купили помпа от "Киров" и отводняваха наред.
- 9 фадрома, 5 автокрана и 1 гредер на частни фирми, които бяха дарили работата днес в полза на хората.
- Не видях през целия ден нито един политик - къде са им щабовете на тези ... не знам, но все ми се струва, че трябва да са до мястото на катастрофата, нали?"

Ето, това е "свободата от правителството". Тя бе извоювана с премахването на редица "излишни" институции.

Имаше например държавен фонд "Мелиорации". През 1998 г. той бе закрит, защото такъв акъл ни даде МВФ. Гражданска отбрана беше мощна организация със структури, техника, оперативни планове. Днес не е нищо. Имаше впрочем и държавно предприятие "Механизация и борба с ерозията". То също отпадна в похода към минималната държава. Да не говорим за армията - останали са шепа войници и те спасяват демокрацията в Третия свят. Спомняте ли си, че имаше и Строителни войски, където ромските младежи получаваха занаят, та да не секат гората? Гледам по интернет - и това са го направили аматьорски. Рязали са на височината на гърдите, за да не се навеждат!

И накрая за политиците, които видяха в трагедията нов повод за скандал. Иван Портних наруга правителството и областния управител, те от своя страна наругаха Иван Портних и безхаберието на варненската община и така нататък. Вече много пъти съм писал, че поне 80 на сто от тази национална скандальозност се генерира от пропорционалната избирателна система. Тя действа центробежно, разделя хората на групи и ги нахъсва едни срещу други. Основен инструмент на политиката става скандалът. Ако има разбирателство, то е все тайно. Така се постига пълна антропоморфност на природното бедствие.

Ако утре комета удари Земята, част от говорещите глави веднага ще обвинят Орешарски. Другите - Бойко Борисов. Разбира се, по принцип за природните бедствия си е виновен винаги Костов.
И обратното - мажоритарният вот обединява хората, защото, за да спечели 51 на сто от вота в даден район, политикът е длъжен да се хареса на всички и никого да не обиди. Преди 2 години източното крайбрежие на САЩ бе ударено от разрушителния ураган Сенди. Републиканецът Крис Кристи, губернатор на Ню Джърси, веднага забрави текущия скандал с демократите и публично благодари за помощта на президента демократ Обама. Двамата се снимаха прегърнати и десните републиканци засъскаха. Но на другата година републиканецът Кристи бе преизбран за губернатор с убийствената разлика от 22%. И най-интересното е, че Ню Джърси по принцип гласува за демократите. Ето как мажоритарният вот обединява политиците и хората много по-успешно от кравата Милка.

Но пък без пропорционален вот "минималната държава" нямаше да е възможна. Защото при мажоритарен вот всеки политик е лично отговорен пред своя избирател. Така се изгражда отговорна държава. При вота за партийни листи никой не е лично отговорен пред народа, но всеки депутат дължи вярност на своя олигарх. Така се изгражда безотговорна държава.

Това искате, това получавате. Балканското Хаити.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Искахте минимум държава - ето ви я! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди