изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:56 EEST
СРУТИХА СЕ КЪЩИ, ОЧАКВА СЕ ОЩЕ СА РУХНАТ    
Новини

Четири  къщи в района на Хуманитарна гимназия в Добрич са се срутили вследствие на проливните дъждове, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Те са по ул. „Копривщица”. Пострадали и ранени няма. Няма информация дали има опасност от падането на други къщи, защото част от старите сгради не са строени със стабилни основи. В района има подпочвени води, което също може да е причина за падането им. Има вероятност да паднат още къщи и в района на бул. „Русия”, тъй като там също има неукрепени къщи



На ул. „Индже войвода” в Добрич къща се е сринала до основи. Другите всеки момент ще паднат, проплакаха живеещите там. В петък през нощта с лодка се е плувало на покрива на гаражите, разказва отчаяната Радка. Водата в къщата й е била метър и половина. Само комините на къщите са се виждали, разказва възрастната жена. Всичко в дома й било вода и тиня. В съседна къща вече  плували малки рибки. ” Личната ми карта, трудови книжки, документи ми, всичко е в къщата. Нямам дрехи. Всичко по мен е чуждо”, проплаква вдовицата, която оцелява със 110 лева вдовишка пенсия и не знае как ще се справя след потопа. „Никаква помощ не сме получили от общината. Всичко е тиня и кал”, обясни млада жена от квартала.

Пострадалите питаха защо общината не мине по къщите, за да направи протоколи за щетите. „Защото, ако трябва да се налагат санкции, глоби, минават  и събират парите. Но, когато трябва да се помогне на хората, не идват на място”, заяви пострадал пред президента Росен Плевнелиев. Той посети квартала, заедно с еврокомисаря Кристалина Георгиева и кмета Детелина Николова. Присъстваха посланикът на Израел у нас, представители на БЧК и на Червения полумесец. Там бяха и народният представител от Атака Калина Балабанова и общинският съветник от Атака Атанас Атанасов.

Жена покани президента да влезе в наводнения  й дом, където живее заедно със съпруга си. „Елате, вижте, няма да изцапате, защото всичко е в тиня – стаите, банята, тоалетната, гаражът. Дрехите са мокри. Ужас е”, плачеше жената.

„Моля Ви, г-н президент, не ни отминавайте! Оттук-нататък вече къщи няма. Това е най-голямата трагедия, която може да се види”, обясни пострадала.

„Потопът е от 20-и вечерта, всичко е наводнено. Ситуацията е много сложна, не знаем как ще изкарваме. Има паднали къщи, където всичко е унищожено, нямаме документи”, обясняваше мъж. Той разказа, че влязъл в къщата, за да вземе нотариалния акт. През цялото време се страхувал, че къщата ще се срути върху него. Влязъл лазейки. Къщата се наводнила в 5 часа сутринта. Нищо не чули. Само усетили как водата със сила влиза през стените в къщата. Успели да излягат на улицата, защото водата още не била толкова висока. Но, докато излязат, всичко вече се напълнило с вода. После видели, че къщата пада. Както и съседната, разказваше той отчаян.

Проблемът в този квартал е от години. Пускали сме жалби до общината, но реакция абсолютно никаква няма, заяви пострадала. „ В момента къщата ми пада. В 4,30 ч. извадих двама възрастни оттам и две деца. Благодаря на спасителите, които се отзоваха и спасиха бременна жена”, обясни тя.

Водата е стигнала до 2-2,5 метра в двора на живеещи по ул. „Копривщица” миналата вечер. По стените на едната къща ясно се виждаше докъде е стигала, а вътре всичко е в тиня. Дрехите, мебелите, всичко е подгизнало. За да се спасят възрастната жена и синът й, викали лодка. Наложило се да се отреже част от оградата, да се събори стълб, за да стигне лодката до къщата и да ги спаси. Съседната къща обаче се е срутила. Сега от нея е останала само дупка и матракът от леглото на родителите от тричленното семейство.

Потресаваща бе гледката в друг дом, съвсем близо до дерето. Там дворът все е залят с около метър вода. Възрастна жена се опитваше да стигне до постройка, чиято стена се е срутила от пороя. По улицата други се опитваха да измият оцелялата си покъщнина от тинята.

По улиците се виждат плъзнали огромни дъждовни червеи.

Живеещите в района отправиха упреци към кмета Детелина Николова, че е отишла при тях заради посещението на президента. Защо досега не е дошла при нас, питаха те. Разказваха, че, според възрастни хора – по на 80 и повече години, такова бедствие в Добрич е незапомнено. Причината не е само в дъжда, изключено е, заявиха те. Подозират, че проблемът идва от прелели язовири или от недобре почистено дере. Те питаха за общинската поръчка за почистване на дерето, както и дали някой ще понесе отговорност за трагедията. Искаха да знаят с какво общината ще е полезна на хората, чиито жилища са се срутили.  Гражданите поискаха облекчаване и съкращаване на процедурата за оценка на щетите и обезщетяване

Пострадалите от наводнението  питаха как да се справят с престъпността. На същата улица миналата нощ са откраднали два плазмени телевизора от наводнена къща, а в района продължава да няма ток. НДТ


СНИМКИ ОТ ПОТОПА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ /ОБНОВЯВА СЕ/

 


Сходни връзки

СРУТИХА СЕ КЪЩИ, ОЧАКВА СЕ ОЩЕ СА РУХНАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди