изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:18 EEST
СТЕНАТА НА ЯЗОВИР БОТЕВО СЕ СКЪСА, НЯМА ЗАЛЕТИ КЪЩИ В С. НОВО БОТЕВО    
Новини

Стената на язовир Ботево се скъса в неделя около 19,50 часа. Не бе нарушена цялата стена, а само част от нея започна да пуска водата.



Към 21 часа в селото бе спокойно, нивото на реката се бе повишило с не повече от един сантиметър, по данни на заместник-кмета на Община Добричка Дико Иванов, който бе на място. Той увери, че няма вероятност да се достигне нивото от нощта на четвъртък срещу петък. На място бяха екипи на пожарната, полицията, общината. Хората, чиито домове са в ниската част на селото и биха били застрашени при приливна вълна, пренощуваха при свои близки в по-високата част на селото.

Водата достигна до село Ново Ботево няколко часа по-късно. Към 0,10 ч. нивото на водата се е покачило с около 10 сантиметра, но водата течеше спокойно, нямаше приливна вълна. Към 1,10 ч. ситуацията бе непроменена. Приливна вълна нямаше. През нощта водата се е покачила с около 10-15 сантиметра. Няма залети къщи. Жителите на застрашените от наводнение домове бяха евакуирани и прекараха нощта при близки в домове, разположени във високата част на селото. Те ще останат там, докато не спре да тече водата от язовир Ботево.

Дарин Димитров обясни, че при скъсване на стената на язовир Ботево няма опасност за село Одринци, нито за град Добрич, тъй като водата следва да бъде поета от язовир "Одринци". Той е с вместимост 24 млн.куб. м, а сега там има около 10 млн. куб. м. Вместимостта на язовир "Ботево" е 4 млн. куб. м.

Вчера стената на язовира продължаваше да се руши.

В село Ново Ботево по постоянен адрес живеят 13 души, а пребивават над 30. Най-застрашени при приливна вълна са, които са в 3-4 къщи в ниската част на селото.     НДТ

 


Сходни връзки

СТЕНАТА НА ЯЗОВИР БОТЕВО СЕ СКЪСА, НЯМА ЗАЛЕТИ КЪЩИ В С. НОВО БОТЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди