изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:26 EEST
ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ОБИКОЛИХА НАД 50 КЪЩИ В КВ. АСПАРУХОВО    
НовиниВ мобилните екипи участваха и епидемиолози от РЗИ Варна

Днес, 24 юни 2014 г., във варненския квартал Аспарухово бе обявена инициативата на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет, Регионалните здравни инспекции (РЗИ) към Министерство на здравеопазването, община Варна, Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ), Български червен кръст и ГлаксоСмитКлайн за подпомагане на засегнатите от наводнението семейства във Варна и Добрич.
За един ден са обиколени около 50 къщи в квартал Аспарухово, като в тях често съжителстват по повече от едно семейства. Това означава, че гласуваната от Общинския съвет днес сума от 300 лв. за къща на пострадалите при наводнението едва ли ще бъде достатъчна. От живущите в обиколените до момента домове, едва двама човека са без личен лекар и с неплатени здравни вноски. Медиаторите съдействат на семействата, които имат нужда от медицинска помощ и са пострадали от потопа. Екипи на РЗИ-Варна посещават всяка къща и проверяват живущите за симптоми на повръщане и диария, като се прави и обща оценка на здравословното им състояние.
Често срещани оплаквания са отнесени от водата актове за раждане, рецептурни и здравни книжки, лекарства и други. „Трябва да изчакаме два-три дни, докато кварталът бъде изчистен от тинята, за да се започне с дезинфекцията. Това, което в бъдеще ще се направи е двамата здравни медиатори от Варна да бъдат включени и да участват в заседанията на Общинския съвет. По този начин оценката на щетите ще бъде максимално конкретна, защото те познават семействата”, коментира Росица Иванова, секретар на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерския съвет. Тя допълни, че още утре подобна обиколка ще бъде направена и в гр. Добрич.
Според един от здравните медиатори в община Варна – Жеман, има случаи на диабетици, чиито глюкомери и инсулини са изчезнали, а хора със сърдечно-съдови заболявания нямат лекарства, вследствие на наводнението. „В една от къщите намерихме човек с множество счупвания, вследствие на потопа. Осигурихме собствен транспорт до болницата, за да може да му бъде оказана медицинска помощ”, допълва той.
В рамките на инициативата се предвижда да бъдат закупени и неща от първа необходимост за семействата, пострадали от потопа.

Цветомира Георгиева
 


Сходни връзки

ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ОБИКОЛИХА НАД 50 КЪЩИ В КВ. АСПАРУХОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди