изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:37 EEST
БЕДСТВИЕТО В ДОБРИЧ ПОКАЗА, ЧЕ ТРЯБВА ПРОМЯНА НА СТАНДАРТИТЕ ЗА ХИДРОСЪОРЪЖЕНИЯ    
НовиниСпоред експерти, наводнението в Добрич показа, че трябват нови стандарти за хидросъоръженията у нас. Това съобщи пред журналисти заместник-кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев. Той смята, че институциите трябва да се самосезират след случилото се и да предприемат такива действия.
PN 162-14 24.06.2014 ДОБРИЧ: Потопът от 19.06.2014 - супермаркет "Кауфланд"  Добрич 09 Снимка, подадена от Гюрсел Шериф  006

По експертна оценка на хидроинженери при поройните дъждове в Добрич през дерето на река Добричка е преминало 10-14 пъти по-голямо водно количество от нормите, по които се оразмеряват такива съоръжения. През последните 6 години има поне 4-5 отока, които са били на границата на техническите норми на съоръжението, които са от 1991 година.
Това е потоп и никакви дерета – коригирани или некоригирани, не могат да го поемат. И това количество вода по ред причини – оводнена почва, много дъжд , който се хлъзна по ареал от 300 квадратни километра, който е водосборната зона на Добрич. В града влезе оток, който нямаше как да бъде поет. Ако голяма  част от водата не е била поета в градския парк "Свети Георги",  щетите в жилищните квартали са щели да бъдат много по-големи.
Екстремните ситуации вече не се случват веднъж на 50-60 години, както помнят най-старите жители на Добрич, а много  по-често, тъй като климатът се променя. Само през последните  четири-пет години при обилни дъждове оттокът в поречието се е  задържал на самата граница на нормата, поясни заместник-кметът. 
Община Добрич ще изпрати становище до  Министерски съвет с искане спешно да се направи  проучване и проектиране за нова корекция на Суха река. Предложението е държавата да застане начело, заедно с областна управа, за спешни мерки по проучване и изработване на проект за пълна корекция и създаване на трасе от с. Врачанци до град Добрич, защото това е смесена територия – на две общини – Добрич и Добричка. Това, според арх. Ганчев, би било една от най-успешните превантивни мерки да се осигури оток на водите, които преминават. Искаме това да е водещо като мярка на областта, чието изпълнение ще доведе до решаване на този проблем. Става въпрос за около 6-7 километра. 
Хидроинжерените са на мнение, че вече природата е променила своя характер – ако някога се е считало, че един път на 100 години могат да се надвишат оразмерителните количества, по които се проектират съоръженията, то тези количества вече не изпълняват своята роля. Природата ни дава цикличност много по-често, на по-големи количества.
НДТ
 


Сходни връзки

БЕДСТВИЕТО В ДОБРИЧ ПОКАЗА, ЧЕ ТРЯБВА ПРОМЯНА НА СТАНДАРТИТЕ ЗА ХИДРОСЪОРЪЖЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди