изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:42 EEST
НЕПОДДЪРЖАНО ДЕРЕ КЪМ С. ВРАЧАНЦИ ДОПРИНЕСЛО ЗА ПОТОПА В ДОБРИЧ    
НовиниС минута мълчание в памет на жертвите при наводнението, което отне човешки живот и в Добрич, започна вчерашното заседание на Общинския съвет.

Общинският съветник от Атака Атанас Атанасов бе подготвил предложение за включване на допълнителна точка в дневния ред за анализ на причините, довели до бедствието в Добрич. Кметът Детелина Николова обаче го изпревари и в началото на сесията запозна местните парламентаристи с развоя на събитията от вечерта на 19 юни, когато започна бедствието, до днес. Според нея, сега е невъзможно да се говори за ясни и конкретни причини и след като бъдат направени огледите, констатациите на комисиите, ще могат да се правят анализи.
Тя съобщи, че в началото на пороя водата се е оттичала нормално през дерето на река Добричка. Към 2 часа на 20 юни дерето започна да се запълва, водата се разливаше. Заля първо териториите около него, градския парк и последва приливната вълна към район Югоизток по бул. Русия. Това е естественият оток на дерето, което продължава през града към северна зона, а естественият оток е към село Врачанци. Всички дейности, които община Добрич през годините е направила за дерето, имаха своя резултат. Проблемът възникна от некоригирано и неподдържано дере към село Врачанци. Приливниците от съседните населени места идват към Добрич. Водосборната зона около Добрич е терен с площ 300 кв. км. Водата увлече много растителност, земни маси, отпадъци. И освен наводнението, градът потъна в тиня и наноси. Още на 19-и вечерта с гражданска защита направихме пълна организация за уведомяване на всички живеещи в застрашените райони, за да се качат на по-високи места и да напуснат района.
На въпрос дали е имало контролирано изпускане на язовири в съседни населени места, Детелина Николова обясни, че е задавала въпроси, разговаряла е с областния управител и НС ПБЗН дали е имало контролирано изпускане на язовирите. Информацията, която ни се даваше е, че има контролирано изпускане. Че, изпускането на води от язовир Николаевка по терена към язовир Ботево и към Одринци, според специалистите, е естественият начин за придвижване на водите, каза Детелина Николова. Тя добави, че при скъсването на стената на язовир Ботево в неделя също се е следяла информацията и е имало готовност да се задейства кризисният щаб. Окончателната информация е, че разливът от язовир Ботево е преминал по естествените терени около язовира и много малка част към язовир Одринци, което не създава опасност за Добрич. По отношение на язовир Плачи дол, естественият преливник, който е част от цялото съоръжение, се е стекъл към ръкав Сердика на дерето на река Добричка. Според Николова обаче, естественият разливът при зона „Север“ нямаше да е такъв, ако имаше удълбочено дере към с. Врачанци, където сега то или е загубило своята  форма, или е разоравано за земеделски нужди. Тя заяви, че са нужни спешни мерки, съвместно с областна управа и община Добричка, за удълбочаване на дерето в района на село Врачанци, а там, където е по-високо, да се направи денивелация.
На въпрос защо, след като всяка година Общината изразходва стотици хиляди лева за коритото на река Добричка, се допусна да се случи бедствието, Николова обясни, че от 2005 г. общината е предприела действия за проектиране на корекцията на дерето на река Добричка. Припомни, че през 2006 г. е подготвен проект, представен в Министерството на авариите и бедствията, който обаче не е бил одобрен. След наводнението през август 2009 г в града, при което щети имаше в индустриалната зона, се търсят средства по оперативни програми. Използвана е възможността по мярка за превенция на такива водни съоръжения по ОП „Регионално развитие“, по която максималният размер е до 1 млн. лева. Общината е реализирала проект по нея за корекция на дерето от моста при с. Богдан до автогарата. Освен това, Общината заделя ежегодно средства, тази година са 60 000 лева, за почистване на растителността в дерето. Проведена е процедура за избор на изпълнител. Сключен е договорът с избраната фирма „ТАНАТОС“, но тя не е успяла да започне работа преди да се случи наводнението. Вече фирмата е започнала изнасянето на всички земни маси, строителни и други отпадъци, както и изпотрошени облицовъчни блокове от дерето и разчистването на дерето, тъй като тази дейност е неотложна. След наводнението през 2009 г. е премахнато мостово съоръжение в района на Римекс инжеринг, тъй като тогава там се е образувала „тапа“.
Относно обезщетяването на пострадалите от бедствието, Николова обясни, че е призовала всички застрахователи за бързи и спешни мерки, за да приемат заявленията на гражданите, които имат застраховано имущество и автомобили. Публичната общинска собственост още в неделя започна да се оглежда от застрахователите и да се описват щетите по имуществото. По отношение на обезщетението на тези, които нямат застраховани имущества, първата помощ е еднократната социална помощ от 325 лева. За всички други дейности тепърва, след като комисиите приключат работа по описването на щетите, ще се изпрати цялостен протокол до междуведомствената комисия и ще се работи колкото е възможно по-бързо да се покрият щетите за гражданите. За покриване на всички щети, няма такъв фонд, който да покрие изцяло щетите. След това предстои анализ, който да покаже от какво има нужда пострадалото население – дали ще изграждаме временни къщички, дали ще настаняваме хората някъде, дали непърва ще се изграждат помощни съоръжения и сгради всичко това предстои.
На въпрос дали не е закъсняло предупреждението на населението за идващото бедствие, кметът обясни, че от 21 часа на 19 юни с Гражданска защита е започнало информиране на населението в кв. "+Югоизток" с мегафони. Освен това, прогнозата на метеоролозите е била за валежи от 30-50 литра на кв. м., а в Добрич те бяха над 100 литра. "Ако бяха 50 литра на кв. м., водите щяха да минат през града и да заминат и това бедствие нямаше да се случи", каза още Николова. НДТ



 


Сходни връзки

НЕПОДДЪРЖАНО ДЕРЕ КЪМ С. ВРАЧАНЦИ ДОПРИНЕСЛО ЗА ПОТОПА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди