изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-30 @ 01:16 EEST
Премахва се разделението на ТЕЛК на общи и специализирани, което ще съкрати сроковете за освидетелстване на болните    
НовиниПремахва се разделението на ТЕЛК на общи и специализирани, което ще съкрати сроковете за освидетелстване на болните. Правителството измени Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Промените предвиждат премахване на разделението на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) на общи и специализирани (за очни заболявания, за психични заболявания и за специфични и неспецифични белодробни заболявания). Също така се предлага експертизата на вида и степента на увреждане/степента на трайно намалена работоспособност на лицата с очни, белодробни и психични болести да се извършва занапред от ТЕЛК с участието на лекар с призната специалност по съответните заболявания.
Премахването на разделението на ТЕЛК на общи и специализирани ще доведе до съкращаване на сроковете, в които се освидетелстват лицата с очни, белодробни и психични болести, до оптимизиране на разходите за подготовката им за освидетелстване пред ТЕЛК и на разходите, свързани с финансирането на дейността на ТЕЛК.
В Проекта намират отражение и направените с Наредба №40 от 2004 г. промени, свързани с възможността при извършването на медицинската експертиза да бъдат използвани резултати от изследвания и консултации, извършени през последните 12 месеца, които са налични в медицинската документация при личния (лекуващия) лекар на лицето.
Проектът на Постановление е разгледан на заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.


 


Сходни връзки

Премахва се разделението на ТЕЛК на общи и специализирани, което ще съкрати сроковете за освидетелстване на болните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди