изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-28 @ 20:32 EEST
ПРАВО НА ОТГОВОР: ЯЗОВИР "ПЛАЧИ ДОЛ 1" НЕ Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОТОПА В ДОБРИЧ    
ОбществоУважаеми съграждани,
По повод спекулациите и внушаваните асоциации, че яз. "Плачи Дол" е косвено допринесъл за трагедията сполетяла гр. Добрич, искам да внеса достатъчно яснота по случая.

Язовир "Плачи Дол 1" е по-големият от двата водоема край с.Плачи Дол, разположени на 3 км източно от гр. Добрич. Площта му е 80 дка с воден обем от около 320 000 м3. Водоемът се явява естествен водосбор на почти цялото землище на с.Плачи Дол приблизително 30 000 дка земеделски земи и пасища. Именно в яз. "Плачи Дол 1" се вливат всички гравитачни води от водосбора на селото, а и както се разбра в последствие, частично от селата Бранище, Приморци, Стефаново. Вълната образувана от този естествен отток (предвид падналото количество дъжд) би била огромна. Хидросъоръжението Плачи Дол е създадено преди 35 години именно с цел да убива скоростта на вълната, напояване и контролиране на разливите. Ако не съществуваше язовир "Плачи Дол 1", неконтролираната вълна, заляла Добрич от източна посока, би била десетократно по-голяма. Нещо повече, обемът на язовира, както ни бе предписано от гражданска защита, бе държан на 75 % от пълния си обем, като нивото непрекъснато биваше коригирано от януари 2014 до сега. Водоемът не е спирал да прелива от преливника си с дебит от около 50 до 100 л/сек за последните 6 месеца. В нощта на големия дъжд (19 срещу 20 юни) естественият отток беше повишен до 200 л/сек. На фона на милионите кубически метри водни маси, залели Добрич, отток от 200 л/сек е капка в морето – несериозно малко количество вода. През месеците април, май и юни стената на водоема беше заздравена и ремонтирана, преливниците продълбочени и коригирани, каменната броня възстановена и изпускателят и изпускателният канал почистени. В най-големите дъждове язовирът и съоръженията към него издържаха на напора на водите и съвсем спокойно и напълно контролирано преливаха по каскаден принцип в язовир "Плачи Дол 2" (малкия), отстоящ на 500 м надолу по преливния канал, където на свой ред скоростта на водата още веднъж се забавя . Твърдения, че язовирът е причинил разливи, довели до напълване на дерето на Суха река са меко казано некомпетентни и смешни. Напротив, язовирът овладя стихията и спомогна за успокояване на скоростта на водните маси, идващи от естествения водосбор на релефа.
 
Водите, залели Добрич от източна и северна посока, дойдоха по естествен гравитачен път по наклоните на водосборите на деретата от селата Полк. Минково, Стефаново, Бранище, Приморци, Плачи Дол. Говорим за стотици хиляди декари земеделска земя с естествен релеф и с наклон към Суха река, вливащата се в гр. Добрич в района на "Сердика" и слизаща надолу към ДКЦ 2. Именно този огромен естествен водосбор доведе до невижданата трагедия в града ни, като язовир "Плачи дол 1" не може, и на теория, и на практика, да е допринесъл или повлиял по какъвто и да е начин за потопа, застигнал нашия град.

Иво Пенчев, концесионер язовир "Плачи Дол 1"
 


Сходни връзки

ПРАВО НА ОТГОВОР: ЯЗОВИР "ПЛАЧИ ДОЛ 1" НЕ Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОТОПА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди