изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:39 EET
Изложиха монети, пръстени и миниатюрни фалоси в Министерството на културата    
Култура Министър Петър Стоянович и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев представиха пред медиите културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия и предадени на държавата, съобщиха от Министерството на културата.

В церемонията участваха също заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Над 3600 броя движими културни ценности са спасени от незаконна продажба и върнати на българската държава в резултат на едногодишна съвместна работа на служители на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия.

„Най-много обаче се зарадвах на спасените предмети от Средновековието, защото в нашите земи има сравнително малко запазени находки от тази епоха. Сред експонатите, чийто дом вече ще е НИМ, има и комплект от много добре запазени хирургически инструменти от ранното Средновековие - очевидно покойникът хирург е бил погребан от своите близки заедно с инструментите си, с които е работил”, каза проф. Божидар Димитров.

Антиките са били подготвени за продажба на търг във Верона.

Българските служби установяват контакт със специализираното звено за борба с трафика на антики към корпуса на карабинерите в Италия и осъществяват координация за съвместни мерки. В резултат на общите действия на територията на Италия са задържани петима български граждани при опит да изнесат въпросните антики на специализирани търгове. При последвали претърсвания на ползвани от тях адреси в Италия са иззети и други археологически артефакти. Същевременно претърсвания са извършени и на българска територия на адресите на лицата и свързани с тях дилъри. Открити са незаконно съхранявани антики и множество документи, свързани с продажбата на културни ценности на различни аукциони в Западна Европа. Сред задържаните и претърсени лица има дилъри на високо ниво не само за България, но и за международните пазари.

Сред върнатите на България антики има множество бронзови фигури с човешки и животински изображения, кръстове-мощехранителници и еротични фигурки - миниатюрни фалоси, в чест на бога на плодородието Приап, пръстени с геми, различни по номинал монети от Античността и Средновековието (денари, сестерции, драхми, тетрадрахми, оболи, солиди и статери).

Сред монетите има и такива на римския град Никополис ад Иструм, построен от император Траян в чест на победата му над племената на Даките през 106 г. от н. е. и намиращ се до днешното село Никюп (на 20 км от град Велико Търново). Това е един от най-добре запазените в България градски центрове от римската епоха. За съжаление - обект на спорадични иманярски набези в охраняваната зона.

Сред иззетите предмети има и много добре запазени комплекти хирургически инструменти, фибули с различна декорация, апликации с човешки и животински изображения, керамични и бронзови лампи с релефни сцени.

Задържаните предмети и монети за пръв път се показват пред българска публика след пристигането им у нас в края на месец април т.г. със съдействието на Министерството на външните работи на България. Съвместната работа по случая продължава. Предстои назначаване на експертизи за произход и оценка на върнатите културни ценности.

http://www.trud.bg

261 пениса се съхраняват в музей

Еко пенис 60 см щръкна в центъра на Варна заради увеличението на тока с 13/

Секс върху кон отпреди 10 века върху старините в Преслав шашва туристи

Единственият музей на пениса показва и човешки експонат /18+/

Путин с две мъжки достойнства, Обама само с едно

Откриха паметник на фалоса

Продадоха сексиграчки на 200 години за 4000 евро

Хилядолетен фалос

НАДПИСИ НА НЕПОЗНАТ ДОСЕГА ЕЗИК ОТКРИТИ В РАЙОНА НА КЪРДЖАЛИ

 


Сходни връзки

Изложиха монети, пръстени и миниатюрни фалоси в Министерството на културата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди