изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:53 EET
НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТНА ПАЛМА“ СРЕД ЖУРИТО НА ФЕСТИВАЛА „В ДВОРЕЦА“    
КултураНад 1000 късометражни филма от цял свят ще бъдат показани в рамките на започналия в Балчик международен фестивал „В Двореца”. Те са включени в конкурсната програма, в панорамните секции и във видео библиотеката, съобщи пи откриването на форума неговият директор Валентина Божичкова. Тази година в конкурсната програма са представени 116 филма.

Те ще бъдат оценявани от международно жури. В състава му e и румънският киносценарист, режисьор и продуцент Мариан Кришан. През 2008 г.  е отличен с престижната награда „Златна палма“ от кинофестивала в Кан за късометражния си филм „Мегатрон“. Филмът ще бъде прожектиран в рамките на фестивала в Балчик и ще се организира среща с режисьора.
На победителя от международния конкурс за документален филм, в който се състезават 17 филми, ще бъде присъдена наградата “Дисекция на Демокрацията” – за филми с активна гражданска позиция. За първи път в рамките на фестивала ще се проведе конкурс за най-добър късометражен филм от Черноморския регион, в който ще се състезават 15 филми от Турция, Грузия, България, Украйна, Русия, Азербайджан и Румъния – Black Sea Competition. Сред заглавията от тази състезателна секция са едни от най-успешните късометражни филми у нас напоследък, а именно “Чест” на режисьора Павел Веснаков и “Скок” на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В конкурса са и руският филм “Рок” на младия Иван Шахназаров, син на руския кинорежисьор, сценарист и продуцент Карен Шахназаров, който ще бъде представен в рамките на Руския павилион в Кан, румънският “Втори глас” на Даниел Санду и грузинският “Динола”, селектиран от тазгодишното издание на престижния кинофестивал в Клермон-Феран. Приблизителното времетраене на кинопрограмата на 12-тия „В Двореца“ възлиза на над 3240 минути или 54 часа кино в рамките на седемте дни на маратона. Всички прожекции от програмата му са със свободен достъп, напомнят организаторите.
Специален гост на фестивала е полският актьор  Ян Новицки, който  ще е първият носител на наградата “8 х 6”. Тя се присъжда за първи път и е за ярки личности от световното кино, които с постиженията си вдъхновяват кинотворците и любителите на кинематографията. Новицки ще е нейният първи носител. Той ще я получи на закриването на фестивала в Балчик.
Тази година за първи път, паралелно с фестивала „В Двореца“, в Балчик ще се проведе детски фестивал за късометражно кино - Ushi Film Festival. Кръстен на любимото куче на фестивала, Ushi. Това е международен конкурс за анимационни филми, създадени от деца между 5 и 15 години. Фестивалът има състезателен характер и ще се журира от деца. Той включва и дискусионни клубове и специализирана уъркшоп секция за най-малките жители и гости на Балчик между 28 юни и 4 юли.
Участници и гости бяха поздравени от директора на домакините от културен център "Двореца" Жени Михайлова. Фестивалът бе открит от неговия създател Цанко Василев. НДТ
 


Сходни връзки

НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТНА ПАЛМА“ СРЕД ЖУРИТО НА ФЕСТИВАЛА „В ДВОРЕЦА“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди