изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:08 EET
ПРЕВРЪЩАТ ЙОВКОВИТЕ МЕСТА В АТРАКТИВНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ    
ТуризъмВъв връзка с разработването на концепция за развитие на Йовковите места като атрактивна и привлекателна туристическа дестинация община Генерал Тошево обявява конкурс под патронажа на кмета Димитър Михайлов. Мотото му е «Община Генерал Тошево – истинската земя на Йовковите герои – туристическа дестинация».

«Добруджа е мястото, където големият български писател Йордан Йовков прекарва десет години от живота си и оставя завинаги сърцето си – пише в обосновката за обявяване на конкурса. - На територията на община Генерал Тошево се намира село Йовково някогашното Чифуткьой, в което родителите му се преселват от Жеравна, когато той е на тринадесет години. Пак тук се намират и трите села, в които младият Йовков е бил учител. Тава са Чифлик Мусубей, Каралий и Сараджа – днешните села Долен Извор, Красен и Росица. Известно е, че художествената сила на творчеството му се дължи на впечатления и образи, извлечени от детството и младостта му в добруджанския край.  Разбира се, художествения му свят се простира и далеч извън Добруджа. Това го прави не обикновен регионален писател, а застъпник на общочовешки ценности”.

В подготовката на конкурса е включена инициативата на кмета на община Генерал Тошево, главния архитект, ресорът „Култура”, представители на регионалното дружество на САБ, както и финансовата подкрепа на общината. Целта на конкурса е в един сгъстен срок чрез архитектурни идеи да се дадат насоки за ползване потенциала на по горе посочения ресурс. Посоката, в която трябва да се върви, е развитието на комбинация между познавателния, селския и еко туризма. Задачите, които си поставя общината като инициатор, с помощта на експертните знания на участниците в конкурса, е успешно да хармонизира вижданията на заинтересуваните страни и да подпомогне бъдещото културно и стопанско развитие на общината.

Засега се предвижда наградният фонд, осигурен от собствени средства на общината, да бъде 6 750 лева. Наградата за носителя на І награда е  3 500 лв., на втора - 1 750 лв., и на трета - 750 лв. Предвидени са и две откупки по 375 лв.

Очаква се резултатът да бъде оформяне на работещи предложения, идеи и насоки за развитие по възложената тема за запълване на сериозна ниша в стопанския живот на общината и неговото разнообразяване. Това ще се постигне напълно прозрачно като проектантите получат възможност за директно докладване и осведомяване на заинтересуваните страни, преди формиране мнението и решението на журито. Материалите ще се разпространят под формата на албум с цел търсене на финансово обезпечение и реализация. Таблата с проектите ще бъдат изложени в зала на общината за запознаване на широката общественост с проектите.

Въз основа на одобреното задание ще може да се обяви обществена поръчка за изпълнение на инвестиционното проектиране. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕВРЪЩАТ ЙОВКОВИТЕ МЕСТА В АТРАКТИВНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди