изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:16 EEST
ВИНОТО Е ЕДНО ОТ БОГАТСТВАТА НА БЪЛГАРИЯ    
Интервюта QUEEN’S WINERY HOUSE –КРАЛСКА ВИНЕНА КЪЩА - Една мечта намери своят дом и стана реалност. Едно момиче, страст към виното, дворец, една кралица...Кралска винена къща отвори врати през 2005 година, за да задоволи страстта към виното. Защото в тази къща виното създава приятелства, кара хората да се усмихват и да мечтаят. Така е представена в сайта й Кралската винена къща, която се намира в Двореца в Балчик. Управител на Винената къща е Анна Колева. Тя е икономист по образование, но виното е нейната страст. Споделя, че във винарната работят средно 7-8 души, екип от млади хора, някои от които сега завършват университет и тук разбират, че в България си струва да се остане и не е необходимо да заминават за чужбина.

-    Г-жо Колева, как възникна идеята за създаването на Кралската винена къща в Двореца в Балчик? Преди това занимавали ли сте се с вино?
-    Преди това не сме се занимавали с вино. Началото бе поставено по съвместен проект с Министерството на културата през 2005 г. Тогава директор на КЦ „Двореца“ беше г-н Тошко Гяуров. Казахме му, че искаме да направим изложбена зала с дегустации, за да се представи българското вино. Идеята му допадна. Искахме да изложим всички хубави български вина, които се произвеждат от различни производители, и да ги покажем на туристите, за да докажем, че в България си струва да се опита хубаво вино. Някои от туристите, които идват, си спомнят за българското вино с носталгия. Например, англичаните знаят, че България е изнасяла много вино в периода 1982-1986 г. - Каберне, Мавруд, Гъмза. Руснаците пък харесват традиционните български сортове, като Тамянка, които са изнасяни. Но, повечето почти нищо не знаеха за новото винопроизводство. Сега в България има много хубави колекционни вина, които няма къде да се опитат. Идеята на къщата беше на всеки преминаващ турист през Ботаническата градина и Двореца в Балчик да се предоставя безплатна дегустация на вино. Искам да благодаря на Министерството на културата и на директора на КЦ „Двореца“ г-жа Жени Михайлова. Тя е изключително сърдечен човек, който за момент не ни оставя да паднем духом. Много ни помага и сме много благодарни, че имаме възможността да работим с такъв уникален човек.

-    Вече имате собствени марки вино. Как се стигна до тук?
-    Самите гости го подсказаха. Когато поработихме 2-3 години, се оказа, че те вече имат много добро мнение за българското вино. Връщаха се, започнаха да го търсят. Така направихме доста добър пиар на българското винопроизводство. Съвсем спонтанно възникна идеята за вино с мед и го направихме. То всъщност е винен аперитив. Когато се слага мед, той придава по-специфичен аромат на виното. Имаме и такива с натурални аромати, като бадеми, сини сливи и др. Пет са основните  вина, които гостите могат да опитат постоянно, когато дойдат. Всяка реколта сменяме различни сортовете грозде и различни видове мед, за да се поддържа интересът. Веднъж едното вино се прави с Мавруд, а следващия път – с Каберне совиньон, а на третата реколта – с Ширас. Целта е да прецени как се променя вкусът при различните сортове. От миналата година започнахме да правим някои по-специални неща. Преди броени дни показахме първото вино от диня в България. Много се вълнуваме. Произведохме само 3 хиляди бутилки. В него няма грозде. Миналата година показахме за първи път ракия от тиква цигулка. Всички ценители останаха без думи, защото е много трудоемко като производство.

-    Имате ли масив с лози т.е. гроздето, което използвате собствено производство ли е или не?
-    Имаме масив от 23,5 декара Пино ноар и Ширас в село Царичино край Балчик. Купихме пръчките специално от Италия и миналата година за първи път имахме реколта. Оттам още нищо не произвеждаме и купуваме грозде.  Най-голямата ни мечта е да си построим винарна в с. Царичино.

-    Има ли добро грозде за винопроизводство у нас?
-    Има, да. Всички много се стараят. Много ме радва, че вече бизнесът в България се прави на много високо ниво. Хората започнаха да работят за името си. Всеки се опитва да създаде бизнес за следващите поколения, а не да е нещо мимолетно и преходно. Това е много хубаво, защото клиентите го усещат. Както чуждестранните гости, така и самите българи. Доволни са. Всички в бранша много се стараят – и големите и малките производители. Кооперират се и правят интересни проекти, за да представят вината в чужбина. Най-важно е всеки да подаде ръка на другия. Когато всички в бранша работят като едно цяло, тогава България става сила, която никой не може да събори. Отделно, когато има супер бутикови производства, както навремето в Берковица се е правело прочутото малиново вино, има голям интерес. Ние българите сме малко по-скептични към новите вкусове, но хората трябва да знаят, че трябва да подкрепят малки производители. Защото във всяка новост има някаква гениалност. И, именно хората, които се осмеляват да направят първата крачка, движат всички останали напред.

-    Може ли да се говори за винен туризъм в България?
-    Има хора, които пътешестват, само, за да опитат някакви нестандартни вкусове. Трябва да се държи на нивото на продуктите и на обслужването. Те трябва да са на много високо ниво, за да не се разочароват клиентите. Винаги, когато дойдат при мен и ме попитат, ги насочват да купуват и други вина, а не само от нас. Хората, които продават вино, трябва да мислят и за всички останали. Така да представят страната, когато продават вино, че да оставят впечатление като за цяло, а не да мислят да извлекат някаква полза само за себе си.

-    Имате ли клиенти, които идват тук  точно заради винения туризъм?
-    Да, много. Те са от всякакви националности. Наскоро дори имаше виетнамци, което за нас беше много ценно, защото имат много интересна култура. Идват и гости от Китай. Немци, французи, руснаци, украинци, белоруси са традиционни посетители. Моето лично мнение е, че, ако правиш добро вино, хората ще те намерят. 

-    Разкажете повече за вината, които произвеждате! Вие имате собствена търговска марка.
-    QUEEN’S WINERY HOUSE е търговската марка. Рецептите ни обаче не са стари, а са правени „в движение“, според това какво ние искаме да покажем на нашите клиенти като вкусове. Не всички имена на вината са свързани с мястото. Имаме, например, Дукеса, Розина, в което има българска роза,  Пино ноар. Не всичко става само при нас, а постоянно се кооперираме, помагаме си. Същото е и с гроздето. Понякога хората си мислят, че гроздето идва от едно определено място, но винаги се стараем да помагаме на всички по веригата – да разпределяме, подкрепата ни на различни места. През миналата година с технолог от Пловдив направихме специална серия сиропи за малките гости във винарната, защото те много скучаят. Имаме сироп от мурсалски чай. Така помагаме в другата част на България, където се отглежда мурсалски чай. Направихме сироп от рози, като купуваме листата от Казанлък. По този начин подаваме си ръка различните бизнеси. Виненият аперитив е аперитив на винена основа. Той се прави от грозде и определено количество пчелен мед. Ние не ползваме захар, а помагаме на няколко пчелари от региона, за да си реализират продукцията.

-    Най-новият Ви продукт е вино от диня. Разкажете повече за него!
-    От няколко дни предлагаме виното от диня, като дините са отгледани в село Царичино, където ще е бъдещата ни винарна. Сами ги отгледахме – 8-10 декара. След това ги изпратихме в с. Брестовица, където се осъществи ферментацията и ги бутилирахме. Това е най-новият ни продукт. Всички го чакаха с нетърпение. Ние самите много се вълнувахме. Има много нестандартен вкус. Всички очакваха, че ще е много сладко, а има изключително сух вкус. Има 10% алкохол, който се получава в резултат на естествената ферментация на динята. От три години работим върху идеята за вино от диня, докато се получи. Мислим, че вкусът е изключителен. То е много нестандартно предложение. Аз не съм очаквала, че ще има толкова последователи. Много са учудени от вкуса.

-    Обмисляте ли още екзотични вина, които да пуснете на пазара?
-    Да, за следващата година имаме страхотни идеи. Като предложения за хората, които искат да пътешестват специално заради нас.

-    Освен вина, произвеждате и ракия. Една от тях е ракията от тиква цигулка. Как се роди идеята за нея?
-    Много интересна е историята на тази ракия. Когато решихме да я правим, се притеснявах как институциите ще погледнат на самия проект. Защото ракия от тиква звучи много странно. Институциите, от които зависеше, много бързо се организираха и ни помогнаха. Рецептата за ракията е най-обикновена – цял камион тиква - около 17 тона, много работници, дробене на тиквата на малки парчета, рендосване. Накрая се получиха 3 800 бутилки от 0,5 литра. Тази година отново ще има. Засадили сме тикви в с. Царичино и ще правим ракия с тукашни тикви. Използва се тиква цигулка, тъй като тя има най-голяма захарност. Алкохолът е 38,5%, стандартен плодов дестилат. Имаме и вариант само от тиква, която става и за туршия. От нея оставихме 700 бутилки. Направихме специално издание ракия от тиква с мед за дамите. Подходяща е за сирена и тиквеник. Тя е с по-голямо количество, тъй като къщата е с уважение към дамската част.

-    Лично Вие какво предпочитание имате?
-    Не пия алкохол. Мога само да се наслаждавам като аромати. За мен всичко, което е произведено в България, е ценно. Откровено споделям, че се възхищавам страшно много на хората в бранша. Когато отида на Винария и видя какви хубави продукти са произведени, сърцето ми се изпълва с такава гордост. Понякога ние не можем да оценим какво богатство имаме в България. Виното е едно от тях. Тази екзотичност, тази палитра на цветове, като традиционни български сортове, а и нови – Пино ноар, Ширас. Ставаме сила, която тепърва ще оказва влияние на международните пазари. 

-    Участвате ли в изложения?
-    Все още не. Може би, когато построим винарната. Сега бутилираме на различни места. Когато я построим ще имаме малко повече време. Ние сме изцяло насочени към по-нетрадиционни вкусове.

-    Вие имате и колекция от стари вина?
-    Имаме уникална колекция, като над 170 бутилки са от реколта 1878 година. Това е частна колекция.

-    Как се сдобивате със стари вина у нас. Знаем как е в чужбина. У нас правят ли се търгове?
-    Търгове няма. Ние сме ги изкупували от различни хора. Издирвани са при събаряне на къщи, наследства. В продължение на 15 години ги издирвахме, за да съберем тази уникална колекция. Всички са произведени от производители, няма домашно производство. Изкупуваме такива, които са с етикети. Имаме мастика от братя Матееви, от братя Любенов, които са уникални. Те са от 1878-79 година. Много често, когато дойдат туристите,  ако са с по-голяма  финансова възможност, искат да купят тази уникална колекция. При което директно им се казва – не, тя не се продава. Защото мечтата ни е един ден да можем да я оставим на място, където всички да й се радват.

-    Има ли вече много колекционери на вино в България?
-    Да. И все повече млади хора се интересуват и гледат на виното, като на инвестиция. Най-голямата ми мечта е скоро да видя българско вино в Сотбит и Кристис. И това ще стане. Аз съм сигурна и всеки ден се боря за това. Българското вино е на международно ниво. Нашето вино заслужава това. За някои хора това е просто една бутилка вино, но зад нея стоят много хора – като се започне от трактора до вкарването на виното в бутилка – това са цели региони, съдби на хора.

НДТ


 


Сходни връзки

ВИНОТО Е ЕДНО ОТ БОГАТСТВАТА НА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди