изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:38 EEST
ИКЕА плащала на румънската Секуритате    
По света

В Румъния са разсекретени документи, които показват, че шведският мебелен гигант ИКЕА е участвал във финансирането на тайната полиция на диктатора Чаушеску, известна като Секуритате. Тя е получава шестцифрени плащания от ИКЕА в рамките на сделки на компанията с местен производител на мебели, твърди британският в. "Гардиън", позовавайки се на документи, с които разполага.



"Наскоро разсекретени папки... в Букурещ позволяват да се предположи, че мебелният концерн съзнателно е надплащал за стоки, произведени в Румъния. Някои от надплащанията са били регистрирани на сметка, контролирана от Секуритате", пише изданието. Изданието цитира служебна преписка на служители на Секуритате, които потвърждават тези подозрения.

В Румъния мебелният гигант е бил привлечен от големите запаси от дървесина и евтината работна ръка. През 1981 г. компанията сключила договор с румънската лесопреработвателна компания Tehnoforestexport, която само след няколко години вече носила печалба от 10 млн. паунда. Според британския вестник Секуритате използвала специалната външнотърговска компания ICE Dunarea, за да получи своята част от плащанията.

"Гардиън" напомня, че това не е единственият скандал от този род, който е свързан с шведския мебелен гигант. Преди две години стана известно, че ИКЕА е използвала труда на политически затворници в Източна Германия през 70-те и 80-те години на миналия век. В тази връзка нейният ръководител Петер Бетцел трябваше да поднесе извиненията си. ИКЕА бе една от малкото западни компании, които откриваха бизнес в редица държави от източния блок. /РИА "Новости"

bgnes.com/ 

 


Сходни връзки

ИКЕА плащала на румънската Секуритате | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди