изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:47 EEST
Тайната история на Фанта    
Любопитно Напитката е създадена от клона на Кока-Кола в нацистка Германия

“Създадена в Германия през 1940 година, Фанта става член на семейството на Кока-Кола през 1960 година", пише в официалния сайт на Кока-Кола.

Написаното е истина. Само че не е цялата. Защото Фанта е създадена не от другиго, а от Макс Кайт - мениджърът на Кока-Кола в нацистка Германия.

По време на Втората световна война Кайт се сблъсква с неразрешим проблем - войната прекъсва доставките на концентрата за кока-кола. Тогава той уведомява централата на фирмата в Атланта, че ще направи всичко възможно да продължи бизнеса в Германия и в окупираните територии и дава на подчинените си задачата да създадат нова напитка. Така се ражда Фанта.

Кой е Макс Кайт?

 Шефът на централата в Атланта Робърт Удръф.

Кока-Кола стъпва в Германия през 1929 г., когато американският емигрант Рей Пауърс започва да бутилира напитката. През 1933 г. - годината, когато Хитлер идва на власт, един германец на име Макс Кайт започва да работи като дребен счетоводител за филиала на фирмата в Есен. Скоро шефът на компанията в Атланта - Робърт Удръф му дава пълния контрол върху дейността в Германия.

"Той беше роден лидер и беше много харизматичен", казва за него един от помощниците му. "О… да, аз се страхувах от него. Ние всички се страхувахме, дори по-старите помощници". Но, завършва свидетелят, повечето от работниците "биха дали живота си за него".
 
Самият Макс Кайт разказва през 1963 г. за себе си: "Бях изпълнен с активност и ентусиазъм и това, което ме обземаше и което… никога не ме напусна бе Кока-Кола. От тогава и завинаги аз се обвързах с този продукт - за добро или за лошо".

Много от критиците на Кока-Кола обвиняват Кайт, че сътрудничи с нацистите, за да утвърди бизнеса в Германия. Според проф. Питър Бартън Хът той дори си пуснал мустачки в стил Хитлер и подражавал на Фюрера в много отношения. "Видът на Кайт а и личността му будят доста паралели с Хитлер, а неговият ентусиазъм към фирмата за много от работниците изглежда като доказателство, че има склонност към фанатизъм", твърди професорът по право.

Кайт постига невероятни успехи по време на Третия Райх - той успява да продаде от 243 000 каси кока-кола през 1934 г. до 4,5 милиона през 1939 г.
 
Пречките
Кайт е амбициозен мъж, но трябва да преодолее няколко пречки. Първото - безалкохолните напитки в Германия са считани за "сиропиран буламач за деца" и не са популярни сред възрастните, които предпочитат… бира, естествено. Освен това в навечерието на Втората световна война в Германия има сериозни анти-американски настроения.
 
Според Илиънор Джоунс и Флориан Рицман, изследователите на Кока-Кола …. компанията се е опитвала да скрие американските си корени в Германия. При това - успешно, твърдят те. И разказват анекдотичен случай - когато в началото на 1945 г. група германски военнопленници пристига в Ню Джърси, едно от първите неща, които те виждат е голяма реклама на Кока-Кола. Германците възбудено започват да коментират. Попитани какво, те казват "Изненадани сме, че вие тук имате кока-кола също".
 
**************.
US-армията изпи 5 млрд. кока-коли през войната
 
След бомбардировките на Пърл Харбър през декември 1941 г. Робърт Удръф декларира политиката на компанията: "Ние ще направим така, че всеки мъж в униформа да получава бутилка Кока-Кола за пет цента, където и да е той и колкото и да струва това". Компанията Кока-Кола става източник на надигащ се патриотизъм.
 
Департаментът по войната е съгласен с идеята на Удръф, че Кока-Кола би могла да служи за покачване на морала. Ето защо правителството на САЩ финансира инсталирането на 64 бутилиращи завода зад фронтовете на Съюзниците.

На 29 юни 1943 г. генерал Дуайт Азенхауер изпраща една секретна телеграма от щаб-квартирата на съюзниците в Северна Африка. Той иска да бъдат доставени 10 бутилиращи фабрики и достатъчно концентрат, за да могат неговите бойци да получават по шест милиона бутилки Кока-кола месечно. В крайна сметка в чужбина са изпратени 64 бутилиращи завода край районите на битките.

През Втората световна война американските войници изпиват над 5 милиарда бутилки Кока-Кола.
 


Сходни връзки

Тайната история на Фанта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди