изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:51 EEST
БЪЛГАРСКИ ДИЗАЙНЕР ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБА В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК /СНИМКИ/    
Култура В зала "Тунела" на ДКИ КЦ "Двореца" е експонирана изложба на българския моден дизайнер Милка Попова. Тя представя най-новата си колекция от цветно декорирани, нестандартни дрехи и аксеасоари.

Могат да се видят многоцветни летни рокли, туники и шалове с ефирни, контрастни декорации. Уникатите са изработени чрез техниката иглонабиване- стар, ефектен метод за декориране на текстил, който позволява вплитане на нишки в различни материи.  „Тази техника запазва българската традиция, но с нов, съвременен прочит“, споделя авторката.



Всеки един от уникатите представлява абстрактна картина върху нежни, летни материи, аакцент в тазгодишната изложба са ярките точки, които наподобяват цветен летен дъжд. В този смисъл, колоритните декорации върху изключително ефирните материи отразяват контрастната личност на авторката.
Милка Попова сподели пред НДТ, че от много години се занимава с мода. „Преди няколко години открих една своя нова любов. Това стана, когато видях, че на пазара, за съжаление, не на българския, са се появили машини, които позволяват техниката на плъстене. Става по-бързо, отколкото по класическия метод с игли на ръка. Реших, че това е уникален метод за декориране на облекла, който изисква, разбира се, доста време. Но, не толкова, колкото, ако го правиш на ръка“, споделя авторката.
Плъстенето е една от най-старите технологии, които човечеството познава за създаване на облекла. Навремето, когато са подстригвали овцете, мокрото плъстене е било по-популярно. Впоследствие, се използва сухо плъстене. Правят се и интересни релефни фигурки.
Плъстенето се прави с вълна или естествена коприна. Тази техника позволява да се вкарат като акценти и прежди, които не са вълнени или копринени. Милка Попова споделя, че обича естествените материи. Шаловете й са 70% коприна и 30% вискоза. Много рядко има дрехи от полиестер. Използва памук, трикотаж, вискоза. За плъстенето използва мериносова вълна, която се степва най-лесно.



Нейните произведения са изкуство, уникат, дреха, която човек  може да носи като картина. В същото време, дрехите са носими. „Винаги съм се водела от това, че създавайки нещо, то трябва да е такова, че хората да могат да го носят, а не да им стои в гардероба. Мога да кажа, че се радват на голям успех, тъй като в тях има много цвят.Това определено привлича, създава настроение. Хората обичат да ги купуват, радват им се“, споделя Милка Попова. Тя вече трета поредна година представя своите произведения в Двореца в Балчик. „Зная, че хората ги очакват, купуват и харесват това, което правя. Това, че те ги харесват, за мен е най-голямото удовлетворение“, допълва тя. Има много ценители на дрехите й. Често ги купуват и за подарък, най-вече шаловете.
В Балчик най-често клиентите й са румънци, както и немци, холандци, французи, които веднага забелязват, че това е ръчен труд. Купуват по няколко неща, защото знаят, че при тях струва в пъти повече, споделя Попова. И допълва, че в други години е имала и много български клиенти, но, тази година – те са по-малко.


 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИ ДИЗАЙНЕР ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБА В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди