изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:47 EEST
ДКЕВР прие проект на единни Общи условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от ВиК операторите    
ИкономикаСофия. Проект на единни Общи условия за предоставяне на В и К услуги на потребителите от ВиК операторите беше приет на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от пресцентъра на комисията.

В този проект са отстранени или редактирани всички неравноправни клаузи по смисъла на чл.148, т.18 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП) от действащите Общи условия, както и са отстранени клаузите, вменяващи солидарна отговорност на потребители в случаи, извън предвидените в закон или договорени от страните. Добавени са клаузи относно възможностите за извършване на промени в сградните В и К инсталации от страна на потребителите, както и такива относно въвеждането на минимум един път годишно на отчет в сгради в режим на етажна собственост съвместно от В и К оператора и представители на Етажната собственост, съответно оформяне на двустранни протоколи с направени констатации.
В проекта за единни Общи условия е добавено и изискване за издаване на обобщена месечна справка от страна на В и К оператора след подаване на молба от потребителя в случаите, в които се разпределя разход „общо потребление“, като потребителите не дължат заплащане за справката.
Много по-детайлно е регламентиран и редът за разпределение на разход „общо потребление“ на вода в сгради в режим на етажна собственост и е въведен регламент за служебно откриване на индивидуални партиди за отделните имоти в сгради в режим на етажна собственост, при тяхното въвеждане в експлоатация, както и възможност за откриване на индивидуални партиди за сгради в режим на етажна собственост, за които има формиран дълг по общия водомер.
Проектът уточнява и реда за погасяване на задължения при наличието на няколко просрочени задължения, които потребителят не е в състояние да погаси едновременно. Дефиниран е кръгът от потребителите на В и К услуги, в това число и в случаите, когато правата на потребител се притежават от няколко лица или потребителят е наемател и притежава качеството потребител на В и К услуги временно (за времето на наемното правоотношение) и са детайлно регламентирани правата и задълженията на страните - В и К оператор и потребител.
Сред другите въведени промени са:
• регламентира се начинът за установяване на обстоятелства с констативни протоколи и възможността за свидетел да бъде включван служител на В и К оператора;
• уточнени бяха границите на отговорността на предишен и настоящ потребител в случаите на промяна на партида;
• регламентира се редът за предоставяне на документи при откриване на партида с титуляр – наемател;
• регламентира се начинът за предоставяне на данни за броя на обитателите при определянето на месечното количество изразходвана питейна вода в случаите на липса на индивидуални водомери и моментът, от който имат сила по отношение на В и К оператора последващи промени в констатираните данни;
• регламентира се възможност при липса на споразумение между наследниците, В и К операторът да открива партида на всички наследници и да разпределя отчетените количества поравно между тях до представяне на документ, доказващ различни размери на дяловете.
Припомняме, че по инициатива на ДКЕВР на 10 март 2014 г. беше проведена среща, на която бяха обсъдени подготвяните промени в Общите условия на ВиК дружествата.
В обсъждането участие взеха представители на ВиК дружества, представители на Комисията за защита на потребителите, на омбудсмана на Република България и потребителски организации. Срещата бе проведена с цел идеите и предложенията на всички страни, в т.ч. и на самите потребители, да бъдат отразени и взети предвид още в процеса на изготвяне на новите Общи условия за ВиК сектора.
Приетият Проект на единни Общи условия беше внесен от 51 (петдесет и един) В и К оператори. Обществено обсъждане на Проекта ще бъде проведено на 17 юли от 10.00 часа в сградата на ДКЕВР.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

ДКЕВР прие проект на единни Общи условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от ВиК операторите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди