изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:06 EEST
Таня Андреева: Докато не се приеме нова законова рамка за здравеопазването, няма смисъл да се наливат пари    
ЗдравеМиналата година бюджетът на Касата беше направен до месец септември - това беше решението на ГЕРБ. Правителството на Орешарски и НАП намериха начин да платят цялата дейност от септември до декември, като тя беше платена не 100%, а 120%, напомни министърът на здравеопазването

Въпросът защо за пореден път се чудим откъде да вземем пари за Здравната каса има един единствен отговор – защото през 2010г. от Здравната каса бяха отклонени над 1,5 млрд.лв. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в сутрешния блок на БТВ. Министърът подчерта, че тези пари от една страна щяха да осигурят резерв, с който Касата да разполага в случай на недостиг на средства. От друга страна с тях можеше да се стартира втори стълб на здравното осигуряване. „Докато тези две неща не са налице, болниците всяка година, все повече ще задлъжняват“, подчерта Андреева.

Тя добави, че в парламента отлежава законопроект, който е за стартирането на реформата в здравеопазването. „Ако това не се случи, догодина дефицитът на Касата ще бъде още по- голям и тогава ще бъде много по- трудно да се намерят средства, така че да се осигури на болниците спокойна работа“, изтъкна министърът. По думите й няма смисъл да се наливат пари, докато не се пристъпи към ясни правила и принципи, по които тези средства да се разходват. „Докато не се приеме нова законова рамка, в която да функционира здравеопазването, с която да се постави началото на реформата, нищо няма да се случи“, категорична беше Андреева.

„Ние сме внесли законопроект, но той не може да влезе в сила, нито електронното здравеопазване, нито националната здравна карта. Законопроектът седи и депутатите си играят на процедури, вместо да гласуват. Къде са депутатите от опозицията?“, отбеляза Андреева. Тя изтъкна, че по законопроекта е работено повече от седем месеца с експерти, със съсловни организации, с болници, с хора, работещи във фармацевтичната сфера.

„Касата иска около 320 млн.лв. Остава да видим НАП колко здравни вноски ще събере“, каза министърът и подчерта, че НАП работи изключително добре. Андреева напомни, че миналата година бюджетът на Касата беше направен до месец септември. „Това беше решението на ГЕРБ – да има пари в Касата до месец септември. Правителството на Орешарски и НАП намериха начин да платят цялата дейност от септември до декември, като тя беше платена не 100%, а 120%“, заяви министърът. Андреева отбеляза, че здравното министерство е внесло предложение за актуализация на бюджета на Касата. Според нея дефицитът може да бъде по- малък, ако Касата влезе в своята функция за финансова дисциплина и контрол при работата и на лечебните заведения, и при другите дейности. „Към момента може да кажа, че има финансова дисциплина в Касата, контролът може да бъде малко по- завишен“, добави Андреева.

„Ако погледнете програмата на кабинета за рамките на тази година, ще видите, че всичко е свършено, с изключение на стъпките за демонополизация на Здравната каса. Това е тежък въпрос, който в годините не е решен“, каза министърът. Андреева отбеляза, че за първи път здравеопазването е тема на Споразумението за партньорство.

Министърът заяви, че няма да има фалирали болници, освен тези, които са наследени фалирали. „Цяла година се борим да ги стабилизираме“, изтъкна Андреева.

Анастасия Николова

 


Сходни връзки

Таня Андреева: Докато не се приеме нова законова рамка за здравеопазването, няма смисъл да се наливат пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди