изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 11:29 EEST
ОСЕМ ДОБРИЧЛИИ ОТ НАВОДНЕНИТЕ РАЙОНИ СА В БОЛНИЦА    
Здраве

Предполага се, че са заразени с лептоспироза. Жена на около 55 години е в реанимация



Осем добричлии, които живеят или са участвали в разчистването на наводнените райони, са настанени в инфекциозното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи директорът й д-р Красимир Николов. Съмненията на медиците са, че те са заразени с острата инфекциозна болест лептоспироза. Очаква се утре да пристигнат резултатите от първите проби, изпратени в Националния център за заразни и паразитни болести.

На ден са постъпвали по 1-2 пациенти, като само в един ден има приети трима. Към момента в болницата има осем пациенти, със съмнение за това заболяване. Те са на възраст от 25 до 65 години. Двама са по-младите – на 25–30 години, един пациент е на 65 години. Повечето са в добро състояние. Само една на около 55 години е в по-тежко състояние и е настанена в реанимация.

Обикновено инкубационният период на заболяването е около две седмици. Затова и тогава са започнали да постъпват първите пациенти. Има вероятност и за по-дълъг инкубационен период – около 20 дни, но такива случаи биха били единични, коментира д-р Николов. Той допълни, че е важно лечението да започне своевременно,  за да не се стигне до усложнения, които могат да бъдат много тежки. Такива могат да бъдат отказване на черния дроб и бъбреците, има и форма, която протича с хепатит с неврологични прояви като менингоенцефалит.

Симптомите на заболяването са висока температура – постъпилите в отделението досега са споделили за температура до 38,5-39 градуса, болки в мускулите и ставите, които трудно се повлияват от парацетамол и аналгин. Не са забелязани случаи, съпроводени с повръщане. Д-р Николов съветва гражданите, които имат такива симптоми да потърсят незабавно медицинска помощ, за да бъдат приети и да започне навременно лечение.

„Входната врата“ за заболяването е консумация на вода и храна, замърсени с фекалии на гризачи – мишки и плъхове, каквито изпълзяха след наводнението, както и през раничка на ръцете или краката, откъдето по време на почистването на кал и тиня може да е проникнал спирохета, който е причинител на заболяването.  Летпоспирозата не е заразна, допълни още медикът.

Д-р Николов увери, че инфекциозно отделение има достатъчно места, за да приеме и други болни. Той обаче се надява броят на заболелите да не се увеличи, тъй като счита, че инкубационният период отминава. НДТ

 

 


Сходни връзки

ОСЕМ ДОБРИЧЛИИ ОТ НАВОДНЕНИТЕ РАЙОНИ СА В БОЛНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди