изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:50 EET
ПОТВЪРДИХА ЗАБОЛЯВАНЕТО ЛЕПТОСПИРОЗА ЗА ЖИВЕЕЩИ В НАВОДНЕНИТЕ РАЙОНИ    
Здраве

Две положителни проби за острото инфекциозно заболяване лептоспироза и една с гранични показатели, която също може да се приеме за положителна, е дала лабораторията на Националния център за заразни и паразитни болести. Това съобщи за д-р Даниела Иванова от Регионалната здравна инспекция.



Тя обясни, че част от пациентите преди това са били лекувани – сами или от общопрактикуващите лекари, за грипоподобни заболявания. Затова пробите са взети в различен период след установяване на заболяването. Поради това, дори за пациенти, за които има отрицателни резултати, ще бъдат взети повторни проби.

В началото на тази седмица е заседавала Общинската епизоотична комисия с участие на представители и на Община Добрич, РЗИ и ОБДХ, както и други институции.

Екипи са обходили пострадалите от наводнението улици, където живеят заболелите, приети в болницата със съмнения за лептоспироза, за да се установи дали е почистено и дезинфекцирано. При необходимост, ще се извършва допълнителна дезинфекция. Ако се наложи, от „ВиК“ са уверили, че ще извършат и допълнително пръскане срещу гризачи, тъй като има сигнали за гризачи, кърлежи и комари в тези райони, каза още д-р Иванова.

Наблюдават се всички контактни от семействата на заболелите. Целта е да се установи дали някой, който е живял в същите условия, не е заразен. Уведомени са личните им лекари.

Всички заболели са от наводнените райони и 4-5 дни са газили кал и тиня, чупили са стъкла, за да спасяват хора от наводнените им домове или са ги извеждали с лодки. Неминуемо е при това да са получили рани, през които да е проникнал причинителят на заболяването. От всички заболели, седем живеят в наводнени райони, а един е почистват търговския си обект, който е в такъв район.

Сред заболелите няма пожарникари или доброволци.

Д-р Иванова припомни, че симптомите на заболяването са висока температура, мускулни и ставни болки.

Днес няма постъпили нови пациенти в болницата с такава симптоматика, съобщиха от Инфекциозно отделение на МБАЛ- Добрич. Там в момента са настанени петима пациенти, чието състояние се подобрява. Дори има нагласа част от тях да бъдат изписани. Двама от заболелите вече  са оздравели. Една жена остава в реанимация в тежко състояние, съобщиха още от лечебното заведение. НДТ

 


Сходни връзки

ПОТВЪРДИХА ЗАБОЛЯВАНЕТО ЛЕПТОСПИРОЗА ЗА ЖИВЕЕЩИ В НАВОДНЕНИТЕ РАЙОНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди