изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:46 EEST
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНЯТ СВЕТА: „Коммерсант”: БРИКС демонстративно строи свои инстуции    
По света Форталеза. В бразилския град Форталезе започва шестата среща на високо ниво на страните-членки на БРИКС. Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР  /общо с население 3 милиарда души/ възнамеряват да обявят създаването на първата обща структура – Нова банка за развитие (НБР) с начален капитал от 50 милиарда долара и резервен валутен пул в обем на 100 милиарда долара, пише „Коммерсант”.


В рамките на двудневната среща, лидерите на БРИКС ще обсъдят новите източници на икономически растеж, както и подходите към координиране на работата в рамките на ООН, Г20, Световната търговска организация и регионалните интеграционни обединения.
Главно събитие на срещата трябва да бъде подписването на споразумението за основаване на НБР, с щаб-квартира в Шанхай, както и така наречения пул на валутни резерви. Идеята бе обсъдена още през 2012 година, като институцията бе замислена като алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд.
По думите на председателя на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, в допълнение към банката може да бъде създаден и инфраструктурен фонд на страните от БРИКС, който ще инвестира в проекти на територията на страните от петорката. По данни на източници, запознати с хода на преговорите, началният обем средства на фонда ще бъде 2-3 милиарда долара, но впоследствие може да се увеличи до 10 милиарда долара.
Без да се ограничава със финансови институции, руският президент Владимир Путин възнамерява да предложи на участниците в срещата и създаването на „енергетическа асоциация” на страните на БРИКС, в рамките на която ще бъдат създадени резерви от гориво и институт по енергетика, който ще предоставя на участниците анализи на енергийните пазари. Подобна структура действа в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие- това е Международната енергетическа агенция.
Превод и редакция: Милен Маринов

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНЯТ СВЕТА: „Коммерсант”: БРИКС демонстративно строи свои инстуции | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди